Actual Economic

După 111 ani de vechime, una dintre marile fabrici ale României și-a încetat activitatea și este în prag de faliment

După 111 ani de vechime, una dintre marile fabrici ale României și-a încetat activitatea și este în prag de faliment
clujcapitala.ro

Recent, una dintre companiile-simbol din România și-a încetat activitatea, după 111 ani de vechime, iar acum este aproape de faliment. Pentru aceasta viitorul pare unul sumbru.

Este vorba despre un celebru brand, care a produs ghete şi pantofi de piele încă din anul 1911 şi a fost mult timp una dintre fabricile model ale Clujului, respectiv fabrica Clujana.

FOTO facebook.com

Această companie se află în proprietatea Consiliului Județean Cluj, care deține 93,4412% din acţiunile fabricii Clujana. În ultimii 30 de ani, firma a cunoscut inclusiv insolvența și s-a aflat de mai multe ori pe marginea prăpastiei.

FOTO facebook.com

Fabrica, în sine, a rămas una în regim privat

Potrivit președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, instituția pe care o conduce nu este proprietara fabricii. Într-un interviu, Alin Tișe a declarat următoarele:

„Noi nu suntem proprietarii fabricii. Am primit pe vremea acelei privatizări de la Fondul Proprietatea în custodie niște acțiuni Clujana. Nu suntem acționari majoritari, practic nu suntem proprietari, Statul în ansamblu este acționar. Practic, Statul prin Ministerul Finanțelor Publice este acționar, noi avem doar dreptul de proprietate asupra clădirilor, fabrica în sine a rămas una în regim privat, a funcționat după regulile economiei de piață”.

Nu este vorba despre interese imobiliare private

Totodată, Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj, neagă că ar fi vorba despre interese imobiliare private în ceea ce privește clădirea și terenul fabricii Clujana.

În acest context, Alin Tișe a precizat că „Terenul și clădirea aparțin de Consiliul Județean, deci, practic, nu există persoane fizice care să aibă interese, este exclus. E proprietate de stat și așa va rămâne.Și halele, și clădirea, și terenul. Nu au cum să ajungă în proprietate privată deoarece nu sunt de vânzare, nici terenuri pentru care să se facă afaceri imobiliare, pur și simplu este proprietatea județului Cluj”.

De asemenea, Alin Tișe nu exclude o renaștere a fabricii, însă spune că e nevoie de o redimensionare care să țină cont de situația actuală, de problemele financiare, datoriile și situația din industrie, citează click.ro