Actual

DNA și procurorul Portocală, o altă bilă neagră. ”După 6 ani de umilințe și minciuni s-a închis și Dosarul Ponta – Blair”

DNA și procurorul Portocală, o altă bilă neagră. ”După 6 ani de umilințe și minciuni s-a închis și Dosarul Ponta – Blair”
observatornews.ro

„Ce nu te omoară te întărește!”.

Victor Ponta a fost acuzat de DNA că a aranjat vizita lui Tony Blair (premier al Marii Britanii) în România, pentru a câştiga capital de imagine în campania electorală din 2012.

La şapte ani după deschidere, dosarul, care a fost instrumentat de fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală„, de la „unitatea de elită” DNA Ploieşti, a fost clasat joi, 27.10.2022, de DNA.

Sebastian Ghiță, acuzat pentru „spălare de bani”

Totodată, în același dosar instrumentat de „Portocală” a fost acuzat şi afaceristul Sebastian Ghiţă, care ar fi plătit pentru vizita premierului britanic suma de 220.000 de euro, fiind încadrat la infracţiunea de „folosire a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în scop propriu” şi „spălare de bani”.

 Ponta, acuzat de „complicitate la spălare de bani”

În acelaşi dosar, Victor Ponta a fost acuzat de „folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat, ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite” şi „complicitate la spălare de bani”. Se precizează faptul că  încă de la început fostul premier a susţinut că este nevinovat.

Dosarul instrumentat de fostul procuror Mircea Negulescu a fost clasat

Joi, 27.10.2022, după aproape zece ani de la presupusele fapte, DNA a clasat dosarul instrumentat de fostul procuror Mircea Negulescu.

Mircea Negulescu, trimis în judecată

După cum se știe, fostul procuror de la DNA Ploieşti Mircea Negulescu a fost trimis în judecată  în anul 2020 de Secția Specială în dosarul Tony Blair, în care este acuzat, printre altele, de:

 • cercetare abuzivă,
 • represiune nedreaptă,
 • influențarea declarațiilor.

Cum a reacționat Ponta la decizia de clasare a dosarului

”După 6 ani de umilințe și minciuni s-a închis și Dosarul “Ponta – Blair”. Mă bucur că în România, după atâția ani, se poate face totuși puțină dreptate. Sigur că Portocală și șefii care l-au pus sunt bine merci; sigur că nimeni nu îmi dă înapoi cei 6 ani ; nici nu își va cere scuze vreunul dintre cei care m-au înjurat pe această temă. Dar , ce nu te omoară te întărește! PS – pentru focile care încă mai caută ceva de înjurat , clasarea NU are nicio legatură cu prescripția; doar cu faptul că acuzațiile lui Portocală au fost pur si simplu aberante, un caz ”de școala” de dosar politic!”,  a scris Victor Ponta, fost premier al României, pe pagina sa de facebook.

Acuzațiile aduse fostului procuror DNA Mircea Negulescu

La adresa lui Mircea Negulescu, în dosarul Ponta-Blair-Ghiţă, au fost formulate următoarele acuzații de Secția Specială:

 • fals intelectual (prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal, în cond. art. 38 alin. 1 Cod penal) – 10 infracţiuni
 • represiune nedreaptă (prev. de art. 283 alin. 1 Cod penal) – 4 infracţiuni;
 • influenţarea declaraţiilor (prev. de art. 272 alin. 1 Cod penal în cond. art. 35 alin. 1 Cod penal);
 • inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii, prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal;
 • abuz în serviciu (prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal) – 3 infracţiuni
 • cercetare abuzivă (prev. de art. 280 alin. 1 şi 2 Cod penal) – 6 infracţiuni;
 • instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participaţiei improprii (prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 283 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal);
 • inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii (prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 1 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal).

Ulterior desfiinţării SIIJ, pentru refacerea rechizitoriului, dosarul fostului procuror Mircea Negulescu a fost preluat de către Parchetul General, scrie romaniatv.net