International

După ani de izolare diplomatică, Israel semnează cu Emiratele Arabe Unite un acord istoric

După ani de izolare diplomatică, Israel semnează cu Emiratele Arabe Unite un acord istoric

Israelul semnează un acord comercial cu Emiratele Arabe Unite. Odată ratificat, el devine cel mai amplu acord de acest gen, din istorie, fiind considerat de analiști un exemplu evident de aprofundare a legăturilor dintre statul evreu și unele guverne arabe.

După ani de izolare diplomatică, Israel semnează cu Emiratele Arabe Unite un acord istoric

Miniștrii guvernelor din Israel și Emiratele Arabe Unite au semnat, pe 31 mai 2022, un acord de liber schimb care, odată ratificat, va fi cel mai amplu acord de acest tip între Israel și o țară arabă și cel mai recent exemplu de aprofundare a legăturilor dintre statul evreu și unele guverne arabe. Premierul israelian, Naftali Bennett, a descris acordul ca fiind „istoric” și a declarat că negocierile, care au început în jurul datei vizitei lui Bennett în Emirate, din decembrie anul trecut, au dus la „cel mai rapid F.T.A. semnat în istoria Israelului„.

Ministrul israelian al economiei, Orna Barbivay și omologul său din Emiratele Arabe Unite, Abdulla bin Touq al-Marri, au semnat la începutul săptămânii un acord de liber schimb, ”primul dintre Israel și o țară arabă”, titrează Reuters.

Textul acordului nu a fost încă publicat și este, acum, supus revizuirii de către Parlamentul israelian și ratificării oficiale de către guvernul israelian, un proces care va dura cel puțin două săptămâni. Dar oficialii au declarat că, odată confirmat, acordul va slăbi restricțiile privind aproape toate schimburile comerciale dintre cele două țări și ar putea crește valoarea economică anuală a acestora de 10 ori, în numai cinci ani.

Viteza cu care acordul a prins contur – a fost parafat la mai puțin de doi ani de la stabilirea legăturilor oficiale dintre Israel și Emirate – evidențiază disponibilitatea cu care Israelul este acum acceptat de unii lideri arabi, după ani de izolare diplomatică, scrie New York Times.

Timp de decenii, Israelul a fost ostracizat de toate țările arabe, cu excepția a două, celelalte țări evitând în mare parte relațiile diplomatice oficiale cu acesta din cauza lipsei de rezolvare a conflictului israeliano-palestinian.

Dar acest lucru s-a schimbat în 2020, când Israelul, în cadrul a patru acorduri intermediate de administrația Trump, a stabilit relații diplomatice cu Bahrein și Emiratele Arabe Unite, le-a restabilit cu Marocul și a îmbunătățit relațiile cu Sudanul.

Acordul comercial semnat, marți, la Dubai de miniștrii economiei israelian și emiratez – Orna Barbivay și Abdulla bin Touq al-Marri – este cea mai importantă consecință a acestor acorduri.

Acordul conduce la eliminarea tarifelor pentru 96% din bunurile comercializate între cele două țări în termen de cinci ani, au declarat ambele ministere.

Comerțul bilateral a fost în valoare de 885 de milioane de dolari în 2021, a precizat ministerul israelian al economiei. Acordul de liber schimb încheiat la sfârșitul lunii mai va permite ca valoarea anuală a schimburilor comerciale să crească la 10 miliarde de dolari în numai cinci ani, a subliniat ministerul economiei din Emiratele Arabe Unite.

Foto: New York Times