International

După modelul bulgar, Israelul și Germania își avertizează cetățenii să părăsească regiunea transnistreană. Îngrijorările recente

transnistria

Incidentele recente din Transnistria au provocat îngrijorări în rândul Ministerelor Externe a mai multor țări, care au venit cu îndemnul pentru cetățeni să părăsească teritoriul țării respective în cel mai scurt timp posibil. Țări precum Statele Unite ale Americii și Bulgaria și-au sfătuit cetățenii încă din decursul zilei de ieri, iar astăzi li s-au alăturat Israelul și Germania. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene menționează că „actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte”.

După modelul bulgar, Israelul și Germania își avertizează cetățenii să părăsească regiunea transnistreană. Îngrijorările recente

Ministerele de Externe ale Israelului și Germaniei le cer cetățenilor să părăsească regiunea transnistreană în contextul incidentelor care au avut loc acolo în ultimele zile:

„În contextul deteriorării situației de securitate din regiunea transnistreană și având în vedere că capacitatea Ministerului Afacerilor Externe de a oferi asistență cetățenilor israelieni care locuiesc acolo este limitată, cetățenii israelieni sunt îndemnați să părăsească Transnistria cât mai curând posibil”, a scris ambasadorul nerezident al Israelului în R. Moldova, Yoel Lyon.

De asemenea, Ministerul german de Externe a actualizat alertele de călătorie:

„Situația de securitate din Transnistria s-a înrăutățit. În acest context, călătoriile în Transnistria nu sunt categoric binevenite”, se arată pe site-ul ministerului într-un comunicat.

Potrivit informațiilor zdg.md, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au comunicat că și în aceste cazuri rămâne în vigoare mesajul oferit anterior, în legătură cu ridicarea nivelului de alertă de către Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei.

„Actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte”, anunță MAEIE.

În decursul zilei de joi au fost emise primele alerte de securitate cu privire la Transnistria

Ambasada SUA din Republica Moldova a emis o alertă de securitate pentru cetățenii americani aflați în Transnistria:

„Pe 25 și 26 aprilie au fost explozii în Tiraspol și lângă Mayak, în regiunea separatistă Transnistria. Ambasada SUA monitorizează îndeaproape situația. Sfătuim cetățenii americani aflați în Transnistria să plece imediat”, este anunțul publicat pe pagina de internet a ambasadei.

De asemenea, Ministerul de Externe al Bulgariei a emis un avertisment prin care recomandă cetățenilor săi să părăsească Republica Moldova și să nu călătorească în această țară:

„Având în vedere deteriorarea situației din R. Moldova și din jurul acesteia, îi îndemnăm pe compatrioții noștri să se abțină de la orice călătorie în această țară. Îi îndemnăm pe cetățenii bulgari care se află pe teritoriul R. Moldova să ia măsuri pentru a părăsi țara prin mijloacele de transport disponibile în prezent”, se arată în nota informativă a ministerului.