Actual

După Novak Djokovic, sportivii ruși sunt apărați de Simona Halep: „Nu mai joacă sub steagul Rusiei și nu sunt vinovați”

Simona Halep

Ultimele declarații ale lui Novak Djokovic i-au atras o mulțime de critici în mediul online, asta după ce le-a luat apărarea sportivilor ruși și bieloruși interziși la Wimbledon. De această dată a fost rândul Simonei Halep să le țină partea, declarând că aceștia nu sunt vinovați pentru războiul din Ucraina.

După Novak Djokovic, sportivii ruși sunt apărați de Simona Halep: „Nu mai joacă sub steagul Rusiei și nu sunt vinovați”

Ediția din acest an a turneului de la Wimbledon va avea loc fără sportivii din Rusia și Belarus. Chiar dacă această decizie a fost contestată de ATP și WTA, cel mai vocal dintre sportivi a fost Djokovic, care s-a arătat extrem de indignat de măsurile luate de britanici: sportivii participanți ar trebui stabiliți strict pe criterii sportive, făcând referire la discriminare:

”Nu cred că este necesară suspendarea tuturor sportivilor, nu mă refer doar la jucătorii de tenis. Ei nu contribuie la ceea ce se întâmplă în război. Îi împiedicaţi să îşi exercite dreptul de a concura. Jucătorii evoluează în funcţie de clasarea lor, nu de naţionalitate, iar Wimbledon a încălcat această regulă”, declara Novak Djokovic în urmă cu câteva zile.

După declarațiile lui Djokovic, și Simona Halep a dorit să își prezinte punctul de vedere cu privire la această situație, după ce a fost întrebată dacă decizia i se pare corectă:

„Nu vreau să vorbesc despre politică, pentru că în opinia mea este politică. Tenisul este un sport individual și, după părerea mea, sportivii nu au nicio vină. E o decizie grea. Sunt sigură că nu a fost o hotărâre ușor de luat. Mă simt tristă pentru tot ceea ce se întâmplă acum în Ucraina și pentru toți oamenii care suferă. Sunt împotriva războiului și sper că se va încheia curând. Suntem aproape acolo. Nu este ușor pentru nimeni, dar tenisul e un sport individual. Sportivii nu mai joacă sub steagul Rusiei, ceea ce cred că a fost o mișcare bună. În rest, este politică și vreau să stau departe de asta. Iubesc sportul”, a declarat Simona Halep potrivit jurnalistului Ben Rothenberg.

Nici antrenorul Simonei Halep nu este de acord cu decizia luată de autoritățile britanice

Patrick Mouratoglou, noul antrenor al Simonei Halep, a anunțat că nu este de acord cu excluderea sportivilor din Rusia și Belarus de la Wimbledon, în contextul războiului din Ucraina:

“Prietenia de care rușii și ucrainenii sau belarușii și ucrainenii pot da dovadă în circuit este mult mai puternică decât o astfel de decizie, una negativă, care-i rănește și care-i pune la colț, care spune «sunt oameni răi». Nu îmi place mesajul din spatele deciziei, nu este unul bun. Acei jucători nu reprezintă Rusia, se reprezintă pe ei. Au un pașaport rus sau belarus, asta este tot. Interzicerea jucătorilor ruși și belaruși la Wimbledon este o decizie foarte șocantă pentru mine. Simt că oamenii responsabili cu Wimbledon au fost puși sub o presiune uriașă din partea guvernului. Așa cum zicea Novak – și sunt de acord cu el 100% – politica și sportul nu trebuie să se amestece. Cred că toată lumea sportului a transmis că nu este de acord cu decizia, inclusiv forurile care-l guvernează, ATP și WTA, care au spus de asemenea că nu sprijină deloc decizia. Lăsați politica politicienilor!”, a declarat Patrick Mouratoglou, pe contul de Instagram.