Actual Lifestyle

După pana uriașă de curent de marți, moldovenii își fac provizii de lumânări. Prețul este halucinant

După pana uriașă de curent de marți, moldovenii își fac provizii de lumânări. Prețul este halucinant
Pixabay

Marți, 15 noiembrie 2022, Republica Moldova s-a confruntat cu cea mai mare pană de curent de până acum. Troleibuzele nu au mai putut circula în Chișinău, ele fiind principalele mijloace de transport care fac legătura între sectoarele capitalei țării vecine.

Pana de curent a fost provocată de atacurile cu rachete rusești asupra sistemului energetic ucrainean, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru Republica Moldova, deconectându-se automat.

Unele regiuni din Chișinău, dar și orașe întregi din Republica Moldova (zece raioane) și Transnistria au rămas în beznă ore întregi. Pe acest fundal a apărut și frica justificată a oamenilor că astfel de evenimente inopinante, de nimeni dorite, pot reapărea oricând.

După pana uriașă de curent de marți, moldovenii dau iama în magazinele cu lumânări și își fac provizii. Prețul este halucinant

Capitala și toate localitățile din Republica Moldova au acum curent electric, după pana masivă de marți, însă autoritățile spun că riscul deconectărilor rămâne mare dacă Rusia va continua să bombardeze infrastructura energetică a Ucrainei,

Speriați, după pana masivă de curent de marți, moldovenii dau acum iama în magazine, pentru a-și face stocuri de lumânări. În contextul cererii imense, acestea s-au scumpit cu până la 40%.

Și în biserici, prețul lumânărilor a crescut. Mulți oameni vin să se roage și dacă mai ieri cumpărau zece lumânări, acum abia dacă își mai permit să cumpere una două, ne-a mărturisit doamna Eugenia, a cărei menire este să vândă obiecte religioase și lumânări la o biserică din Chișinău, de mai mulți ani.

În satele moldovenești situația este mai gravă

Oamenii cumpără lumânări, în sate de exemplu, numai de la biserică. Biserica satelor moldovenești se supune Patriarhiei ruse și mare parte din bani ajung la Moscova. Pentru acești oameni, prețul este exorbitant. Preoții cumpără personal de la depozite din Chișinău, ulterior adaugă la preț suma ce revine patriarhiei ruse și un pic și pentru administrarea bisericii. În acest cazuri, adaosul este mai mare de 50 la sută.

Și la generatoarele de curent electric au crescut substanțial vânzările. Magazinele din Chişinău aproape că şi-au epuizat stocurile. Sunt o soluţie mai sigură pentru cei care nu vor să stea pe întuneric în cazul unei avarii. Și prețul acestora a crescut cu cel puțin 20%.