Actual Politică

După SPP şi RAPPS, acum Traian Băsescu a dat în judecată şi Administrația Prezindețială

Traian Basescu

După Serviciul de Pază și Protecție și RAPPS, Traian Băsescu a dat în judecată și Administrația Prezidențială. Foștul presedinte îi cere instanței de Contencios Administrativ a Curții de Apel București să anuleze ordinul prin care i s-a retras indemnizația de fost șef de stat. Lunar însemna 75 la sută din valoarea îndemnizației pe care o încasează președintele în exercițiu.

După SPP şi RAPPS, acum Traian Băsescu a dat în judecată şi Administrația Prezindețială

Asta după ce în martie, Înalta Curte de Casație i-a stabilit definitiv statutul de colaborator al fostei Securități, iar fostul Președinte al României și-a pierdut toate privilegiile, inclusiv paza si protecția din partea SPP, dar și locuința de protocol.

Traian Băsescu susține că a deschis procesul împotriva Administrației Prezidențiale, la fel ca în cazul SPP și RAPPS, doar ca să poată convinge Curtea Constituțională că legea prin care și-a pierdut toate privilegiile, modificată anul trecut, nu respectă Constituția.

Traian Băsescu are şanse să-şi recapete beneficiile pierdute, respectiv vila de protocol şi protecţia SPP

 Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere a lui Traian Băsescu şi a dispus sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate privind o sintagmă din Legea 406/2001, care prevede că foştii preşedinţi îşi pierd privilegiile dacă au în justiţie o decizie definitivă că au colaborat cu fosta Securitate comunistă.

Hotărârea a fost luată într-un proces în care Traian Băsescu a solicitat suspendarea deciziei SPP prin care i-a fost retras dispozitivul de protecţie, scrie Agerpres. Băsescu a pierdut în primă instanţă procesul, însă a obţinut din partea Curţii de Apel Bucureşti sesizarea Curţii Constituţionale.

În calitate de şef al statului, în perioada 2004 – 2014, Traian Băsescu beneficia de o serie de privilegii: a primit în folosinţă gratuită o vilă de protocol pe strada Gogol din Sectorul 1 al Capitalei, avea indemnizaţie şi dispozitiv de protecţie şi pază de la SPP.

Cum Traian Băsescu a primit în luna martie, la instanţa supremă, o decizie definitivă că a fost colaborator al Securităţii, a fost nevoit să părăsească vila de protocol, iar SPP l-a anunţat că nu mai beneficiază de dreptul la protecţie şi pază din partea Serviciului.