Actual International

După SUA, Marea Britanie și Italia este lovită puternic de furtuni violente și căderi masive de zăpadă. Măsuri de urgență

După SUA, Marea Britanie și Italia este lovită puternic de furtuni violente și căderi masive de zăpadă. Măsuri de urgență
express.co.uk/Roma

În aceste zile, Italia, o altă țară europeană este puternic afectată de vremea caracterizată prin  furtuni violente și căderi masive de zăpadă.

După Statele Unite, Marea Britanie și Italia, primul stat european lovit puternic de furtuni violente și căderi masive de zăpadă. Ce măsuri de urgență au luat autoritățile. Imagini de coșmar

Un val de vreme rea a cuprins o mare parte din Italia și nu există deocamdată vești prea bune de la meteorologi nici pentru următoarele zile. Valul de ninsori abundente care a cuprins în ultimele zile Italia a obigat autoritățile să ia măsuri urgente precum închiderea școlilor sau blocarea accesului pe anumite drumuri, potrivit ANSA.

O imagine de coșmar în adevăratul sens al cuvântului. Drumuri impracticabile, accidente, echipe și vehicule de urgență care intervin în diferite regiuni italiene.

În mediul online circulă videoclipuri și fotografii cu oameni care se joacă în zăpadă dar aceste scene alternează cu cele în care echipajele de urgență curăță drumurile și ajută oameni care au rămas înzăpeziți.

Aproape jumătate din teritoriul italian a fost blocat din cauza ninsorilor abundente și a ploilor care vor continua și în următoarele ore, alături de vremea rece, avertizează meteorologii.

Colaj ANSA/Italia

În unele regiuni au loc inundații care atrag după ele și masive alunecări de teren. De exemplu, în regiunea Marche, râul Misa din Senigallia a atins un nivel critic de inundație și apoi a început să scadă.

Proprietarii de magazine care nu au fost afectați, încă, s-au pregătit pentru inundații, iar municipalitatea a îndemnat oamenii să nu se deplaseze și să rămână la etajele superioare. Stația de taxare A14 și unele tronsoane de drumuri au fost închise. În orașele afectate și de inundațiile anterioare din 15 septembrie 2022, alerta a fost maximă în ultimele ore.

În regiunile Pesaro, Fermo și Ancona, în zona Pesaro Urbino și Ascoli Piceno s-au înregistrat și ninsori abundente. Pe de altă parte, pe coasta Marche, furtuni pe mare au fost înregistrate la Pesaro, unde mai multe stațiuni balneare au fost grav avariate. În zona Macerata au avut loc alunecări de teren și inundații din cauza ploilor.

În Umbria, au căzut fulgi de zăpadă la altitudini foarte mici. Foligno, Spoleto și Gubbio s-au trezit complet acoperite de zăpadă. La Norcia, potrivit oamenilor care locuiesc acolo, a fost una dintre cele mai mari căderi de zăpadă din ultimii 15-20 de ani.

”Sunt acumulări chiar și de 60-70 de centimetri”, spun autoritățile, citate de media.

Situația este tragică în foarte multe locații. În Sardinia, s-au înregistrat întârzieri mari, chiar și de peste două ore, pe aeroport, din cauza gheții care s-a format în timpul nopții pe aripile unor avioane. Și la Roma a nins masiv.

În Campania, ploile și furtunile persistă și există un risc hidrogeologic. Nivelul ridicat al apelor s-a înregistrat și în nord, la Veneția. Iar mai multe zone ale Italiei sunt afectate de căderi masive de zăpadă, cele mai afectate provincii fiind Belluno și Vicenza.

A nins și în Toscana, pe dealurile și munții din zona Arezzo. Școlile au fost închise în mai multe municipalități italiene. La ora închiderii ediției, vremea nefavorabilă continuă să facă ravagii în Italia.