Actual

Enel părăsește România. Compania a semnat acordul pentru vânzarea tuturor activităților. Ce se întâmplă cu milioanele de clienți

Enel părăsește România. Compania a semnat acordul pentru vânzarea tuturor activităților. Ce se întâmplă cu milioanele de clienți
sursa foto focuspress.ro

Grupul italian Enel S.p.A a anunțat că a semnat un acord de vânzare a tuturor activităților companiei din România cu grecii de la Public Power Corporation. Suma totală a tranzacției se ridică la aproximativ 1,26 miliarde de euro, ceea ce evaluează societățile vândute la circa 1,9 miliarde de euro, anunță Enel, conform News.ro.

Grupul italian Enel estimează că tranzacția va genera un efect pozitiv asupra datoriilor nete ale grupului, ce urmează să scadă cu aproximativ 1,7 miliarde de euro. Tranzacția nu urmează să aibă vreun impact asupra rezultatelor economice curente ale grupului, anunță compania.

Enel S.p.A. a semnat astăzi cu firma greacă Public Power Corporation S.A. (PPC) un acord pentru vânzarea tuturor participaţiilor deţinute de către Grupul Enel în România. Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evaluează societăţile vândute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din acţiuni). În plus, suma totală poate fi ajustată conform unor clauze uzuale în astfel de tranzacţii precum şi printr-un mecanism pentru potenţiale plăţi ulterioare, în funcţie de valoarea viitoare a activităţii de retail”, se anunță într-un comunicat de presă, conform News.ro.

Care este planul Enel?

„Prin vânzarea tuturor activităţilor din România, continuăm planul de vânzare de active prezentat în urmă cu 3 luni în cadrul Planului Strategic 2023-2025 al Enel. Suntem mândri de rezultatele obţinute în România de la intrarea în ţară în 2005 şi apreciem munca susţinută şi devotamentul colegilor noştri, care ne-au permis să devenim unul dintre cei mai importanţi jucători integraţi în domeniul energiei în România. Suntem încrezători că un grup internaţional important precum PPC va continua această poveste de succes”, a declarat Francesco Starace, CEO şi director general al Grupului Enel.

Compania italiană a anunțat încă din noiembrie 2022 faptul că va ieși de pe piața din România, motivele principale fiind perspectivele limitate de creștere ale grupului la noi în țară. CEO-ul Enel a precizat totuși că exitul de pe piața românească nu este cauzat de reglementările Guvernului asupra pieței de energie.

Ce se întâmplă cu milioanele de clienți Enel?

Una dintre principalele întrebări ce țin de această tranzacție constă în modul în care vor fi afectați actualii clienți Enel de vânzarea activităților din România.

Chiar dacă Enel pleacă din România, clienții vor continua să primească energie, doar că este probabilă semnarea unui nou contract cu entitatea care preia activitatea companiei.

Cu toate acestea, cumpărătorul nu este obligat neapărat să preia clienții sau toți clienții Enel și îi poate alege pe cei pe care îi va păstra. Dacă grecii de la Public Power Corporation decid să renunțe la anumiți clienți, aceștia vor fi preluați de un furnizor de ultimă instanță (FUI). Acești furnizori sunt desemnați lunar de către ANRE, conform Economedia.

„Vă dau exemplul CEZ, care se numeşte în continuare CEZ, deşi proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiţii australian localizat la Londra. Dar clienţii au contract cu compania CEZ şi primesc serviciile CEZ. Ieşirea unei companii nu este o tragedie în sine, companiile vin şi ies. Repet, la CEZ, schimbarea mi s-a părut că a decurs bine, nu am văzut nicio schimbare în piaţă. Nu văd de ce ieşirea Enel ar trebui privită altfel decât ieşirea CEZ”, a explicat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.