Info Actual

Info Actual > Politică > Este lege, ce măsuri se aplică în starea de alertă
Politică

Este lege, ce măsuri se aplică în starea de alertă

Este lege, ce măsuri se aplică în starea de alertă. Deputații au adoptat în această seară, cu o largă majoritate, proiectul de lege cu măsurile care se vor aplica în perioada stării de alertă. Documentul va fi trimis președintelui Klaus Iohannis, în vederea promulgării.

A fost o ședință de plen care s-a întins pe mai multe ori, iar textul proiectului a suferit modificări atât față de forma propusă de Guvern, cât și față de cea aprobată ieri de Senat.

Ce prevede starea de alertă

Proiectul legislativ a fost adoptată cu 267 de voturi pentru, 26 împotrivă și 5 abțineri. Documentul a fost modificat substanțial faţă de forma propusă de Guvern, astfel starea de alertă se instituie pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii pentru motive temeinice prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului de Interne.

Starea de alertă se instituie pentru jumătate sau mai mult din teritoriul țării cu aprobarea Parlamentului. Față de forma adoptată ieri de Senat s-au introdus restricțiile de circulație între localități și se va permite carantina și izolarea la domiciliu. Amenzile pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorități nu vor putea depăși 15.000 de lei, va exista posibilitatea deschiderii teraselor, cu respectarea măsurilor sanitare și de distanțare fizică, dar și a centrelor comerciale cu o suprafață mai mică de 15.000 de metri pătrați .

Un amendament controversat adoptat de către deputații juriști, care prevede intrarea legii în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, a fost, însă, respins prin vot.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz, însă rămâne de văzut cum se vor aplica măsurile adoptate, ţinând cont că legea nu putea intra imediat în vigoare, după expirarea stării de urgenţă, mai precis din 15 mai.