Actual

Exclusiv. Ion Cristoiu: „Ce se întâmplă acum cu AUR este un efort al unei forțe externe ca să crească în sondaje”

Ion Cristoiu
Sursa foto: Captura Podcast Hai Romania

Jurnalistul Ion Cristoiu a fost prezent în ediția de luni, 10 aprilie, a podcastului Hai România găzduit de Ionuț Cristache, ocazie cu care a realizat în stilu-i specific o analiză a evoluțiilor de pe scena politică autohtonă.

De o atenție deosebită din partea invitatului lui Ionuț Cristache la podcastul Hai România a beneficiat  președintele PSD Marcel Ciolacu. „În cazul lui Marcel Ciolacu, să dea Dumnezeu să-l numească cât mai devreme premier, pentru că până atunci face numai prostii. Pentru că e înnebunit să ajungă premier”, a explicat jurnalistul.

În opinia sa, realizarea rotativei guvernamentale este vitală pentru evoluția politică a lui Marcel Ciolacu. „Funcția de președinte al PSD depinde de rotativă. În momentul în care Ciolacu i-a convins pe baroni să intre în această cârdășie și să nu-l atace pe Klaus Iohannis, s-a acceptat că este o înțelegere prin care ajung și ei la putere. Iohannis nu vrea să își bată capul, el este cu economisirea energiei. La Ciolacu este altfel, este ambiție și este de 10 ori mai bun decât Hrebenciuc la răsucit lucrurile”, a declarat Ion Cristoiu.

Care este rolul AUR în actuala configurație politică

Un alt subiect abordat de Ion Cristoiu au fost recentele ieșiri la rampă ale președintelui formațiunii AUR. În opinia experimentatului jurnalist, este vorba de manevre de imagine menite să crească popularitatea partidului lui George Simion. „Tot ce se întâmplă acum cu AUR, spioni și așa mai departe, este ca să crească în sondaje. În cazul AUR există un efort al PNL și PSD de a-l bloca, pentru că ia electorat de la ei. Dar și un efort al unei forțe exterioare care acționează pe plan local prin servicii ca să crească AUR. Formațiunea asta nu va ajunge însă niciodată la guvernare. Dar una este ca la alegerile viitoare să câștige un partid ca al lui Dragnea – mai țineți minte ce periculos a fost pentru puterea garantă, pentru stăpânul de afară, care nu avea nevoie de un partid care să domine? El are nevoie de o putere cât mai fragilă.”

Ion Cristoiu consideră că rolul AUR la alegerile de anul viitor va fi cel de masă de manevră care să poată ține în șah principalele partide: „Chiar dacă PNL și PSD ar împărți electoratul este deja primejdios, pentru că se pot uni. Dar dacă între ele vine unul cu 20%, care nu intră și la guvernare… Atunci fiecare din cele două partide depinde de AUR care nu e la guvernare și nu va ajunge, dar va bloca orice putere constituită. Există un mare interes. L-ați uitat pe Vadim ce rol a avut? La un moment dat nu se putea face nimic de la el”, a precizat invitatul lui Ionuț Cristache.

„Puterile garante nu își mai pot permite o Ungarie”

Evident, din radiografia politică a lui Ion Cristoiu nu putea lipsi subiectul reintroducerii SRI în ancheta penală: „Toate aceste măsuri care dau dreptul legal serviciilor și instituțiilor de forță de a se implica în procesul penal, mai ales în investigații și apoi în sentință, nu mai miră, pentru că nu este interesul atât pe plan național, cât interes din afară. (…) În actualul context, puterile garante nu își mai pot permite o Ungarie. Și în acest moment România este ținută sub control. Pentru că cea mai bună formă de intervenție în economie și politică este prin justiție”, a concluzionat Ion Cristoiu.