Actual

Exclusiv! Ion Cristoiu, despre scandalul Bâstroe: „Este o victorie uriașă pentru Ucraina, toată lumea e de partea lor”

Ion Cristoiu și Ionuț Cristache (sursă foto: captură photo Hai România)
sursă foto: captură photo „Hai România”

Problematica canalului Bâstroe din Delta Dunării, o dispută între România și Ucraina, este un subiect care la momentul actual accelerează, însă în favoarea celeilalte părți. În ziua de luni, 6 martie, consilieri din partea Comisiei Europene (CE) au venit în țara noastră pentru a facilita sesiunile de dialog dintre oficialii celor două state. Cel puțin, aceasta este varianta oferită publicului, căci, în concepția lui Ion Cristoiu, aceștia ar avea cu totul altă misiune.

„Consilierii europeni au venit la București să ne zică să mai tăcem din gură, vorbim totuși de Ucraina, această eroină a Europei care nu trebuie să fie supărată!”, spune jurnalistul Ion Cristoiu în exclusivitate în cadrul podcastului „Hai România”. „Așa de importantă este această problemă pentru politicienii de la noi încât se discută la nivel de consilieri. Dacă Bâstroe chiar era de interes pentru noi, se cerea o discuție de la premier la premier sau măcar de la ministru de Transporturi la ministru de Transporturi. N-are nimeni nicio treabă, nu-i interesează”.

UE nu e de partea noastră

În toată această dilemă, Uniune Europeană nu ar avea niciun interes ca dreptatea să fie de partea României, tocmai pentru că la mijloc ar fi Ucraina, o țară aflată în război. Ion Cristoiu este astfel de părere că în această situație, țara noastră ar fi „singură”. „Marea problemă în această speță este că suntem singuri. În afară de noi, nimeni nu are vreun interes ca dreptatea să fie de partea noastră. Iar asta se întâmplă din ce în ce mai des, căci vine la scurt timp după cazul Schengen. Uniunea Europeană pare că ar ține mai mult cu ei, pe baza faptului că este o țară afectată de război și merită acum și luna de pe cer”, mai spune publicistul.

În schimb, s-ar părea că și interesul de la București ar fi unul destul de scăzut, „spre deloc”, în opinia jurnalistului Cristoiu. „Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, nu a spus nimic, s-a agitat puțin și atât. Acum, unde este Klaus Iohannis când au venit acești consilieri europeni în România. S-a dus cu soția la plimbare”.

Publicistul mai subliniază un subiect, de această dată axat pe spiritul românesc. Ion Cristoiu spune că cetățenii nu ar trebui acum să fie șocați de cele întâmplate, căci aceste întâmplări ar fi devenit „o obișnuință”, mai ales după ce s-a întâmplat în cazul Schengen, când România nu a fost acceptată în spațiul economic european. „Însă ce mă întreb eu acum este de ce se mai miră cineva… Românii încă se mai revoltă că interesele noastre nu sunt urmărite? Nu s-au obișnuit deja? Se întâmplă asta continuu. Acest caz face parte tot dintr-o mișcare. Nu este o chestiune de Deltă, este o chestiune ce depășește chiar și noțiunea de Schengen. Este vorba despre cum țara noastră își protejează interesele la nivel internațional”.

În oglindă cu trecutul

Ion Cristoiu dă un exemplu din istorie pentru a demonstra că, în acest continent, am fi de fapt „singuri”. Acesta povestește cum, pe vremea mareșalului Ion Antonescu, o întâmplare similară ar fi avut loc în cazul Ardealului. „Astăzi, se repetă istoria de pe vremea mareșalului Ion Antonescu. Pe atunci, puterea în Europe o deținea Germania și apare la noi problema cu Ungaria, o țară aliată Berlinului, și teritoriile unde locuiesc maghiari în România. Acum, ne diputăm cu un stat aliat Uniunii Europene, forța din prezent din continent”.

„În iunie 1940, noi eram cu Franța și Germania. Atunci, profitând de faptul că germanii țineau cu ursul, adică cu Budapesta, maghiarii au zis tare că vor Ardealul. La fel se întâmplă și acum, noi suntem și noi cu UE, dar Ue e mai mult cu ei decât cu noi. Cedarea Ardealului de Nord nu este o urmare a dictaturii, este cea mai mare minciună. Influența externă a fost prea mare. La fel ca atunci, de la noi se zicea că nu avem ce face, că asta e și așa mai departe. Așa și acum, cu cazul Bâstroe!”, relatează publicistul.