Actual

Exclusiv. Ion Cristoiu la HAI România, despre Canalul Bâstroe: „Și noi făceam la fel”

HAI România Cristache Cristoiu Sursă foto YouTube HAI România

În data de 24 aprilie, jurnalistul Ion Cristoiu a fost invitat la podcastul HAI România! El este un invitat regulat al acestei emisiuni și coordonează seria Cristoiu și Cristache, alături de colegul său, crainicul Ionuț Cristache.

Principala temă de discuție a fost anunțul făcut de oficialii ucraineni, conform cărora Canalul Bâstroe va fi o rută alternativă pentru transportul cerealelor din Ucraina. În același timp, România și Ucraina au convenit ca experți din ambele state să facă măsurători pentru a stabili fezabilitatea transformării canalului într-unul navigabil, fără a crea probleme de mediu. Acest lucru este cu atât mai sensibil în ecosistemul Deltei Dunării. Cei doi jurnaliști și analiști politici au discutat posibilitatea ca Ucraina să transforme criza cerealelor într-un prilej pentru a realiza „politica faptului împlinit” cu Bâstroe.

Ion Cristoiu: „Și noi făceam la fel”

Ion Cristoiu este de părere că o astfel de politică este firească pentru state. Din punctul său de vedere, fiecare stat își urmărește interesul și profită de vulnerabilitățile statelor de la care poate obține anumite beneficii.

„Toți cei care au bombănit știau… Ei au săpat și dacă ar fi să mă gândesc cu un anumit cinism, și noi făceam la fel. Profitam de un moment istoric – totuși, Basarabia am luat-o și noi într-un moment în care ăia erau slabi.
Pentru a înțelege cazul Bâstroe, canalul navigabil Chilia – Bâstroe, Dunăre – Marea Neagră, făcut de ucraineni: un singur canal este navigabil, anume Sulina. Asta însemna pentru noi o mare afacere economică. Toți care voiau să navigheze trebuia să plătească. Au avut un proiect, și anume să creeze un nou braț al Dunării. Chilia, care era nenavigabil, să fie făcut navigabil – și-au împlinit un mare ideal național”, a susținut Ion Cristoiu în cadrul podcastului HAI România.

Fiecare țară își urmărește propriul interes

Viziunea propusă de jurnalistul Ion Cristoiu, unul dintre fondatorii Evenimentului Zilei, este următoarea: „Vom mai trăi. Ascultați-mă ce spun. Așa am face și noi dacă am avea. E fereastră de oportunitate. Dacă nu era Revoluția bolșevică, nu luam în veci Basarabia. Sigur că era a noastră, dar a fost fereastra de oportunitate. Orice țară are acest interes. Trebuie să pleci în relația cu ei de la faptul că ei își urmăresc interesul”. De asemenea, specialistul în presă consideră că greșeala făcută de România a fost faptul că nu a desfășurat negocierile referitoare la Canalul Bâstroe la nivel înalt.

„Deci a fost prima dată – repet – au pornit de la problemă. Problema este foarte importantă, că este o chestiune vitală, și pentru ei, și pentru noi. Nu era o problemă de graniță – un grănicer a tras în ăla… Când am luat Basarabia, erau mereu conflicte la granițe – se rezolvau la nivel de grăniceri.
L-au coborât la nivel de experți. Între cele două țări erau două delegații și se întâlneau. Ele luau la nivelul ăla – Zelenski și Iohannis – decizii. Deciziile, și la ei, și la noi, mergeau de sus în jos. Ce să facă experții fără nume? Mai țineți minte – experții de la ei trebuiau să facă un memo la ministrul lor. Și al doilea caz, comparat cu broasca vie, a fost măcinarea lucrurilor mici. E tactică de manual, în care opinia publică nu mai înțelege nimic”, a opinat Ion Cristoiu.

Episodul integral al emisiunii poate fi urmărit pe canalul oficial de YouTube.