Actual International

Exploziv. Cum a devenit Elon Musk agentul haosului geopolitic – o analiză New York Times

Exploziv. Cum a devenit Elon Musk agentul haosului geopolitic – o analiză New York Times

La sfârșitul lunii trecute, Elon Musk a participat la un eveniment privat numit „The Weekend” în Aspen. Evenimentul, organizat în parte de fostul director executiv al Google și consilier guvernamental Eric Schmidt, a reunit lideri din mediul de afaceri și din politica americană, printre care președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, fostul vicepreședinte Al Gore și fostul șef al Statului Major al președintelui comun, Joseph Dunford.

Potrivit a două persoane care au participat la eveniment, care au vorbit sub protecția anonimatului, Musk a urcat pe o scenă amplasată sub un cort pe un teren de golf, oferind un discurs amplu alături de omul de afaceri miliardar David Rubenstein.

Musk cere favorizarea Kremlinului pentru încheierea războiului

La final, spre surprinderea multora dintre cei prezenți, Elon Musk a propus un plan de pace pentru războiul din Ucraina care ar permite Rusiei să anexeze pământurile ucrainene și „a părut să se alieze cu Kremlinul”.

Ideea i-a indignat pe mulți dintre cei prezenți la eveniment, potrivit surselor. A doua zi, Jake Sullivan, consilierul președintelui Biden pe probleme de securitate națională, a susținut o prezentare video. Un participant a ridicat, cu această ocazie, tema planului de pace al lui Elon Musk. Sullivan însă a refuzat să comenteze ideile lui Musk, potrivit unui purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională.
Totodată, Elon Musk și-a dezvăluit planul pe Twitter, 10 zile mai târziu. Kremlinul, bineînțeles, a susținut public ideea.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, și principalii săi consilieri au respins categoric planul șefului Tesla și Starlink. Dar schimbarea poziției sale i-a lăsat într-o dilemă: terminalele sateliților care le asigură ucrainenilor internetul în zona de conflict și care au devenit un mijloc de comunicare crucial pentru armata ucraineană sunt oferite pentru a ajuta sau pentru a controla?

Elon Musk nu a răspuns la multiplele solicitări care adresau, în acest context, întrebarea menționată.

Acuzații grave: Starlink a picat fix în momentele cruciale pentru Ucraina

La jumătatea lunii septembrie, pe măsură ce armata ucraineană a avansat în zonele sudice ocupate anterior de Rusia, forța de stat a pierdut accesul la Starlink. Situația s-a manifestat în unele zone din apropierea liniei de front – au declarat patru persoane care au cunoștință de acest lucru. Două dintre acestea au spus că asta s-a întâmplat deoarece Musk „a îngrădit” serviciul astfel încât să fie disponibil doar în anumite zone.
Nu a fost oferită o explicație clară pentru nefuncționalitatea sistemului de sateliți, dar unii militari din Ucraina au raportat că acesta funcționa bine.

Musk a ridicat problema atât cu guvernul ucrainean, cât și cu cel american. Multimiliardarul a cerut stabilirea locațiilor în care armata Ucrainei va avea acces la Starlink.

Recent, Musk a transmis un val de șoc în Ucraina când a spus că nu poate continua să plătească pentru serviciul Starlink către această țară, dând impresia că multimiliardarul își asumă cheltuielile. De fapt, Statele Unite, Marea Britanie și Polonia au plătit SpaceX pentru cel puțin o parte din costul Starlink, potrivit unui document care prezintă cheltuielile, analizat de New York Times.

„El trebuie să decidă dacă Starlink este un serviciu comercial care oferă clienților săi o tehnologie care uneori salvează vieți sau un serviciu care depinde foarte mult de interesele geopolitice ale conducerii sale și, astfel, nu este fiabil pentru clienții care au preocupări legate de securitatea națională”, a declarat Dimitri Alperovitch, cofondator al Silverado Policy Accelerator, un grup de reflecție geopolitică din Washington.

Elon Musk, un actor haotic pe scena politicii globale: se implică și în Iran, și în China

CEO-ul Tesla a postat recent un tweet despre accesul la internet în Iran, acces care a expus protestatarii la o schemă de phishing. De asemenea, a sugerat într-un interviu acordat unui ziar că se poate evita un conflict cu China, dacă i s-ar oferi controlul parțial al Taiwanului. În acest caz, un oficial din Taipei i-a cerut să își retragă sugestia.

„Musk a apărut ca un nou actor haotic pe scena politicii globale. În timp ce unei mulțimi de directori miliardari le place să transmită pe Twitter părerile pe care le au în legătură cu afacerile mondiale, niciunul nu se poate apropia de influența și capacitatea domnului Musk de a provoca probleme. El s-a băgat uneori în situații chiar și după ce a fost sfătuit să nu o facă și a lăsat deja în urmă o mulțime de mizerii”, titrează The New York Times.

Pe măsură ce protestele s-au răspândit în Iran, iar autoritățile au răspuns prin blocarea accesului la internet în unele zone, Musk a părut că vrea să devină, și în acest caz, un supererou.
Starlink a promis o variantă de ocolire a blocajului guvernamental al conexiunilor de internet terestre care i-a scos din funcțiune pe iranienii din multe orașe.

Dar, după cum au aflat mulți iranieni, promisiunea lui Elon Musk nu a ținut. Musk nu a spus nimic despre ce era necesar pentru a pune Starlink în funcțiune, cât timp va dura și de ce restricțiile guvernului iranian ar face aproape imposibilă oferirea serviciului pe scară largă în acea țară.

În timp ce Starlink a rămas indisponibil în Iran, hackerii despre care se crede că au legături cu guvernul, au început o campanie de phishing, trimițând mesaje în interiorul canalelor de socializare cu link-uri care pretindeau că oferă acces la Starlink, potrivit lui Amir Rashidi, un expert în drepturi digitale din Iran. În loc să ofere acces la sistemul de sateliți al lui Musk, linkurile erau programe malware care înghițeau informații de pe telefoanele utilizatorilor, a declarat Rashidi, care a analizat cel puțin cinci versiuni ale programelor malware.

Totodată, Rashidi, care a fugit din țară în 2009, l-a lăudat pe Musk pentru că a încercat să ajute, dar a spus că tacticile sale au fost „foarte iresponsabile”.

„A fost doar cineva care a vrut să sară în sus pentru a spune: „Fac ceva bun”, fără să înțeleagă care vor fi consecințele”, a spus el.

Tesla, dependentă de China

Influența lui Musk provine din participația la compania sa de automobile electrice, Tesla, dar în cea mai mare parte din compania sa de rachete, SpaceX, care administrează rețeaua de sateliți Starlink.

Starlink poate transmite servicii de internet în zonele de conflict și în punctele fierbinți geopolitice și a devenit un instrument esențial al armatei ucrainene. Această influență va crește odată cu încheierea tranzacției de cumpărare a Twitter. Multimiliardarul s-a autointitulat un absolutist al libertății de exprimare și se așteaptă ca platforma socială să adopte o abordare relaxată în ceea ce privește moderarea conținutului Twitter.

„Criticii săi – și sunt mulți – se tem că este dificil să separe opiniile lui Elon Musk de interesele sale de afaceri, în special când vine vorba de Tesla, care este din ce în ce mai dependentă de China”, mai scrie NY Times.
Tesla operează o unitate de producție în Shanghai care produce până la 50 la sută din noile mașini ale companiei.

Unii au subliniat că, în cazul în care izbucnește un conflict militar între cele două părți, taiwanezii, la fel ca ucrainenii, ar putea apela la Musk pentru a furniza un mijloc de comunicare de urgență cu internet prin satelit. Însă, având în vedere poziția publică a dlui Musk cu privire la această situație și legăturile cu China, Starlink ar putea să nu fie o opțiune viabilă.

Musk a confirmat că se confruntă cu presiuni din partea Beijingului, când a declarat pentru Financial Times că guvernul chinez a spus clar că dezaprobă faptul că a oferit serviciul de internet Starlink în Ucraina. Beijingul a cerut asigurări, a spus el, că nu va oferi serviciul în China.

„Tehnologia a devenit centrală pentru geopolitică”, a declarat Karen Kornbluh, director la German Marshall Fund, un grup de reflecție geopolitică, și fost consilier al președintelui Barack Obama. „Este fascinantă, este haotică și există Elon Musk în mijlocul ei”, a descris acesta situația actuală.

„În unele cazuri, Musk a fost o binecuvântare. Atunci când a oferit acces la internet Starlink în Ucraina la începutul anului și a finanțat cel puțin o parte din hardware și servicii, a dotat atât civilii, cât și soldații cu un mijloc crucial de comunicare în timpul conflictului în curs cu Rusia. Dar mesajele pe care le-a livrat au provocat și probleme. Săptămâna trecută, într-o postare pe Twitter, el a declarat că nu poate finanța pe termen nelimitat utilizarea Starlink de către Ucraina, înainte de a reveni brusc asupra discursului”, mai spun jurnaliștii americani.

Sursa: NY Times