Actual Social

Familiile morților de la Spitalul de Infecțioase Constanța așteaptă de aproape un an să afle de la ce a pornit focul

Familiile morților de la Spitalul de Infecțioase Constanța așteaptă de aproape un an să afle de la ce a pornit focul
Foto: incendiu-spital-boli-infectioase-constanta-1-octombrie-2021-inquam-costin-dinca

Tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța a lăsat 12 familii îndoliate și fără un răspuns până în ziua de azi, chiar dacă au trecut aproape 11 luni de când focul a înghițit atâtea vieți.

Există un dosar penal la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, în cadrul căruia se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere calificată din culpă. Dar, încă nu se știe ce a provocat această nenorocire.

Ce probă ține dosarul în loc

Cea mai grea probă de la dosar este expertiza tehnică, procedură efectuată de specialiștii Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitatea Mineră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani alături de Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) Iași, scrie ziuaconstanta.ro.

Expertiza nu este încă finalizată, însă poate să stabilească eventualele cauze și condițiile în care s-a produs incendiul principal și eventualele nereguli constatate în documentația și pregătirea împotriva incediilor.

Incendiul în urma căruia și-au pierdut viața 12 persoane a dus la demiterea managerului spitalului, dr. Stela Halichidis. Ulterior, fostul manager Halichidis l-a dat în judecată pe Primarul Municipiului Constanța și a solicitat anularea actului de demitere. Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru data de 15 septembrie 2022.

Cum s-a produs nenorocirea

Şapte pacienţi au murit, vineri, 1 octombrie 2021, cuprinși de fum și flăcări, în incendiul izbucnit la Secţia ATI COVID a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Întregul spital a fost evacuat, iar toate unităţile sanitare din judeţ au preluat pacienţii. În următoarele zile, alți cinci pacienți s-au stins din viață.

În spital au fost 135 de pacienți internați, din care cinci au fost non-Covid si 120 de pacienți Covid, dintre care 10, la ATI.