Actual International

Flota rusească de la Marea Neagră „și-a mutat aproape sigur submarinele” din apele de lângă Sevastopol

Flota rusească de la Marea Neagră „și-a mutat aproape sigur submarinele” din apele de lângă Sevastopol
rferl.org

Marea Britanie declară că Rusia a mutat submarinele Mării Negre, deoarece „nivelul de amenințare” a crescut de la atacurile ucrainene.

Marți, 20 septembrie 2022, Ministerul britanic al Apărării a anunțat că Flota Rusiei din Marea Neagră şi-a relocat unele dintre submarine din portul Sevastopol, baza sa istorică din Crimeea anexată, în portul Novorossiisk (ţinutul Krasnodar) în sudul Rusiei.

Care este motivul relocării Flotei rusești din portul lor de origine, din Peninsula Crimeea anexată, în sudul Rusiei

Potrivit prevederilor unui buletin emis de Ministerul britanic al Apărării de pe frontul ucrainean, publicat pe Twitter, într-o actualizare a informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete, această relocare are ca motiv schimbarea intervenită recent în privinţa nivelului de ameninţare pentru securitatea locală în faţa creşterii capabilităţilor ucrainene de atac cu rază lungă de acţiune.

„Acest lucru este foarte probabil din cauza schimbării recente a nivelului de amenințare la securitatea locală în fața capacității ucrainene de lovitură pe rază lungă crescută”, se arată în comunicat, potrivit rferl.org

Este vorba de submarine din clasa KILO

Ministerul britanic al Apărării a declarat în actualizarea sa de informații că, comandamentul Flotei Mării Negre „și-a mutat aproape sigur submarinele din clasa KILO” (cod NATO) diesel-electrice, din apele de lângă Sevastopol la Novorossiisk, în regiunea Krasnodar.

“În ultimele două luni, au fost atacate comandamentul flotei din Crimeea şi principalul său aerodrom pentru aviaţia navală”, potrivit aceluiaşi text.

În Marea Neagră sunt zece nave de război rusești

Tot marți, 20.09.2022, comandamentul Forţelor de Apărare Ucrainene Sud a informat că gruparea navală a Rusiei, aflată la ora actuală în Marea Neagră, este constituită din zece nave de război, dintre care trei sunt echipate cu 24 de rachete de croazieră Kalibr. Pe lângă cele trei nave de suprafaţă, echipate cu rachete Kalibr, din această grupare mai fac parte trei mari nave de desant.

De asemenea, în comunicatul Comandamentului ucrainean publicat pe pagina sa de Facebook, se precizează: “Odată cu slăbirea furtunii, gruparea navală inamică a crescut la zece vase, care continuă să se ascundă de-a lungul coastei Crimeii”, citează agerpres.ro