Actual International

Fost înalt funcționar FBI din New York, acuzat oficial de spălare de bani. Sumele erau ale oligarhilor ruși

Fost înalt funcționar FBI din New York, acuzat oficial de spălare de bani. Sumele erau ale oligarhilor ruși
FBI/Facebook

Procurorii americani spun că Charles McGonigal, care a fost șeful contraspionajului din oraș, a primit plăți de la rusul Oleg Deripaska pentru a investiga un oligarh rus rival. Alte amănunte, în cele ce urmează.

Fost înalt funcționar FBI din New York, acuzat oficial de spălare de bani. Sumele erau ale oligarhilor ruși

Un fost oficial de rang înalt al FBI a fost pus sub acuzare sub acuzația că a conspirat pentru a încălca sancțiunile americane împotriva Rusiei, primind plăți secrete de la un oligarh rus, Oleg V. Deripaska, în schimbul investigării unui oligarh rival, au anunțat luni autoritățile SUA.

Fostul oficial, Charles McGonigal, care a fost agent special responsabil al diviziei de contrainformații a FBI din New York înainte de a se pensiona în 2018, a supravegheat și a participat la anchete privind oligarhi ruși, inclusiv pe Deripaska, a precizat guvernul.

Procurorii federali din Manhattan au declarat că McGonigal, în vârstă de 54 de ani, a încălcat sancțiunile americane prin faptul că a fost de acord să ofere servicii lui Deripaska, care a fost el însuși pus sub acuzare anul trecut pentru sancțiuni.

Deripaska, cunoscut ca fiind un magnat al aluminiului cu legături apropiate președintelui rus Vladimir V. Putin, a fost clientul lui Paul Manafort, care timp de câteva luni în 2016 a fost președintele campaniei lui Donald J. Trump și care în 2018 a fost condamnat pentru fraudă financiară și alte infracțiuni.

Oleg Deripaska a fost el însuși acuzat de încălcarea sancțiunilor americane. Foto: EVZ

Actul de acuzare prezentat luni, 23 ianuarie 2023, la Curtea Federală Districtuală din Manhattan îl acuză pe fostul funcționar FBI. McGonigal, de încălcare a sancțiunilor americane, o acuzație de spălare de bani și două acuzații de conspirație.

Arestarea lui McGonigal i-a șocat pe foștii colegi care au lucrat îndeaproape cu el, scrie New York Times, ediția de luni seara, după ora României. Aceștia au spus că McGonigal a investigat în principal contrainformațiile și spionajul rusesc în timpul carierei sale îndelungate la FBI. McGonigal a preluat, de asemenea, misiuni extrem de sensibile în cadrul comunității de informații, conducând o echipă a FBI care a investigat de ce informatorii CIA din China erau arestați și uciși.