Actual Lifestyle

Fost prim-ministru, la un pas să moară în Bucegi. A căzut în prăpastie lovindu-se de stânci

Fost prim-ministru, la un pas să moară în Bucegi. A căzut în prăpastie lovindu-se de stânci
Arhivă

Cuoscut pentru o activitate intensă pe rețelele de socializare, internaunții s-au mirat atunci când fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, nu a mai postat nimic. Dar există o explicație.

Fostul prim-ministru moldovean, Ion Sturza, la un pas de moarte, după ce a căzut într-o râpă de 30 de metri

Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, a suferit un accident grav în Bucegi și a fost salvat în extremis, după cum el însuși povestește. Este cunoscut la Chișinău pentru pasiunea sa de călătorii montane, numai că aceasta din urmă a fost într-adevăr una de risc maxim, extremă. A alunecat de pe munte, s-a izbit de stânci, dar…a avut noroc!

Ziua copiilor i-a adus fostului premier, cunoscut dealtfel ca fiind și un important om de afaceri moldovean, o viață nouă. Iată ce povestește chiar el, pe pagina personală de social media.

Da, am suferit un accident sever pe munte de Ziua copiilor. Ultimul pas, ultimul pasaj cu gheață și zăpadă pe o brână mai ciudată și… hăul… Norocul (dacă se poate de vorbit aici de noroc) a fost că am reușit să mă regrupez și stabilizez înainte de segmentul vertical. La un pas de… Am fost stabilizat pe munte de doi mountaneers (alpiniști) inimoși care – cu riscul vieții – au coborât către mine până au venit cei de la Salvamont. Știu că le-a fost extrem de greu, le auzeam vocile tot mai alarmate. Nu știu cine sunt, știu doar atât: unul din ei îmi povestea că el crede în Dumnezeu și că totul va fi bine! Și chiar a fost. O să-i găsesc neapărat pe salvatorii mei pentru a face o rugăciune împreună pentru sănătatea și salvarea tuturor”.

Acesta se află acum la un cunoscut centru de recuperare din București, deoarece patul de la spitalul de stat de urgență din Capitală, l-a refuzat, după cum el însuți mărturisește.

”Tot ce a urmat a fost ca la carte. Echipa Salvamont de la Piatra Arsă a venit rapid: „Hai, nea Ion, că poți!” Târât pe potecă și – culmea! – am reușit să fac câteva sute de metri de picioare fără a pune în pericol viața salvatorilor. SMURD Sinaia – stabilizat, oxigenat și transportat la Unitatea de Urgență Ploiești. Preluat, triat, testat, chirurgie, stabilizat. Văzând aglomerația mare de la Urgență, am preferat să nu ocup patul cuiva și am fost transferat la Centrul de recuperare de la Enayati Medical City din București. Prietenul meu Wargha Enayati și echipa sa au făcut minuni. Acum sunt bine și scriu prostii pe Fb”.

Spune, acum, că se liniștește o vreme, dar, cu siguranță, va reveni. Și mai zice că și-a învățat o lecție frumoasă despre viață. Cumpăna aceasta i-a demonstrat, încă o dată, cât de prețioasă este viața. Și mai mult decât atât, cel care a fost cândva al doilea om din statul moldovenesc, poate da și lecții importante de viață. Iată ce spune chiar el:

”E și ceva pozitiv, o să mă mai astâmpăr. A fost un test dur – nu m-am speriat, panicat, doar m-am înfipt și cu dinții în ultimul petic de pământ și am început… să mă gândesc la viața mea. Când știi că aproape tot ce ar fi trebuit să faci în viață ai făcut, că nu va plânge multă lume în urma ta, e mai ușor să desclești dinții, să desfaci mâinile pentru ultimul zbor…

Și încă o lecție. Nu fii arogant și încrezător. Muntele nu fuge, tu zbori! Practic acest sport deja de zeci de ani. Am făcut aproape toate traseele majore de hiking din lume – Himalaya, Caucaz, Alpi, Kili, Ghețarii din Ecuador, Patagonia… Nici un accident major! A fost să se întâmple pe „munțișorii” de acasă, pe un traseu pe care l-am făcut de zeci de ori. Echipat ca la carte și în condiții fizice foarte bune. Dar știți ce? Poate eu încă aiuresc sub influenta sedativelor, dar poți să mori și căzând în propria baie. Pentru ce trăim, doar pentru plăceri banale trupești, bani și karaoke bar?! Nu știu când voi reveni pe munte. Dar voi reveni la sigur!”

 

Cine este Ion Sturza

Ion Sturza (născut la 9 mai 1960) este un politician și om de afaceri moldovean care a ocupat funcția de prim-ministru al Republicii Moldova în perioada 19 februarie – 12 noiembrie 1999 (wikipedia), pe vremea când președinte era Petru Lucinschi. A fost nominalizat și a doua oară pentru aceeași funcție (21 decembrie 2015), de către președintele Nicolae Timofti, dar nu a fost să fie, pentru că nu a întrunit necesarul de voturi.

El este, printre altele, și fondatorul Fundației Familia Sturza, care se ocupă de diverse activități umanitare, dar scopul principal, invizibil, fiind acela de a duce numele de ”Sturza”, mai departe. Pe Ion Sturza l-am cunoscut pe vremea când era prim-ministru. I-am luat un interviu chiar în Guvernul Republicii Moldova, trimisă de presa de la București.  O singură întrebare mă frământa de-a lungul interviului, dacă numele își are rădăcinile în vechea familie ”Sturza”.

Sturdza, Sturza sau Stourdza este o familie românească veche, ale cărei origini se pot urmări până la circa 1540. Familia Sturdza a deținut importante funcții politice în Principatul Moldovei și apoi în România. Membrii ei aparțin a două mari ramuri, întemeiate de Ioan Sturdza și de Alexandru „Sandu” Sturdza, fiii lui Chiriac Sturdza, care a trăit în secolul al XVII-lea și poate fi privit ca fondatorul familiei. (wikipedia)

La acea vreme, Ion Sturza a răspuns că nu, nu știe să aibă vreo legătură cu acesta. Mai târziu, Ion Sturza scria, cu mândrie, pe rețele de socializare că da, rădăcinile lui sunt ale familiei Sturza.

Foto: Facebook Ion Sturza