Actual International

Macron acuză națiunile care rămân neutre în privința Ucrainei că sunt „complice” cu Rusia

Macron acuză națiunile care rămân neutre în privința Ucrainei că sunt „complice” cu Rusia

Țările care refuză să țină partea cuiva în războiul Rusiei din Ucraina sunt „complice” cu „noul imperialism” al Moscovei, a declarat marți președintele francez Emmanuel Macron în cadrul Adunării Generale a ONU, într-un discurs înflăcărat.

„Cei care tac astăzi servesc – fie împotriva voinței lor, fie în secret, cu o anumită complicitate – cauza unui nou imperialism”, a spus Macron.

În unele dintre cele mai puternice comentarii ale sale de la începutul războiului, Macron a declarat că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a marcat o „întoarcere la epoca imperialismului și a coloniilor” și a spus că lumea se confruntă cu o alegere între „război și pace”.

Unele țări au fost reticente în a condamna Rusia cu prea multă fermitate, o tendință care s-a reflectat în voturile de la ONU. În aprilie, 58 de țări, printre care India, Brazilia, Africa de Sud și Indonezia, s-au abținut în timpul votului asupra unei rezoluții de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.

Macron a declarat că va continua „dialogul” cu Rusia

Vorbind în fața delegaților din întreaga lume, președintele francez a recunoscut „sentimentul de nedreptate” resimțit de țările care au fost afectate de consecințele războiului, din punct de vedere alimentar, economic și energetic. Totuși, el a transmis, de asemenea, un avertisment ferm pentru cei care doresc să rămână într-o poziție de „neutralitate”.

„Vreau să spun lucrurile foarte clar astăzi: Cei care vor să imite lupta celor nealiniați, refuzând să se exprime clar, fac o greșeală și acest lucru va atrage o responsabilitate istorică”, a spus el, cu referire la mișcarea nealiniaților din timpul Războiului Rece.

Într-un efort de a arăta că Franța nu este indiferentă la impactul conflictului asupra țărilor mai sărace din întreaga lume, Macron a anunțat, de asemenea, în discursul său, că Franța va finanța transportul de grâu ucrainean către Somalia, în parteneriat cu Programul Alimentar Mondial al ONU.

Președintele francez însuși a fost acuzat de critici că nu susține Ucraina din toată inima, din cauza deciziei sale de a menține deschise liniile de comunicare cu Moscova, precum și a comentariilor din trecut despre faptul că nu vrea să „umilească” Rusia în mijlocul războiului.

Vorbind la ONU, Macron a declarat că va continua „dialogul” cu Rusia în efortul de „a reveni la pace”.