International

General-colonelul Vladimir Șamanov, supranumit şi „măcelarul Ceceniei”, spune că războiul cu Ucraina va dura chiar şi 10 ani

General-colonelul Vladimir Șamanov, supranumit şi „măcelarul Ceceniei”, spune că războiul cu Ucraina va dura chiar şi 10 ani

General-colonelul Vladimir Șamanov, cel mai temut general rus, poreclit „măcelarul Ceceniei” spune că războiul din Ucraina ar putea dura între 5 și 10 ani. Cunoscut pentru brutalitatea cu care a condus operațiunile militare din Cecenia, Vladimir Șamanov a declarat într-un interviu pentru televiziunea rusă că războiul din Ucraina ar putea dura ani şi că Rusia nu va avea nevoie de Ucraiana dacă nu sunt îndeplinite cele două obiective enunțate de președintele rus Vladimir Putin în declarația sa de război de pe 24 februarie.

General-colonelul Vladimir Șamanov, supranumit şi „măcelarul Ceceniei”, spune că războiul cu Ucraina va dura chiar şi 10 ani

Potrivit lui Șamanov, „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei ar putea dura între 5 și 10 ani. Tot în Ucraina, va fi dificil „să se formeze un guvern care să nu se murdărească cu acești neonazişti”, a spus el. Dacă această „sarcină” nu este finalizată, Rusia nu va avea nevoie de Ucraina ca parte a acesteia, a spus Șamanov.

Fostul comandant a vorbit și despre „greșelile” armatei lui Putin. Una dintre acestea a fost așteptarea că va fi „întâmpinată cu flori” în Ucraina, dar această componentă a fost deja depășită, a spus Vladimir Șamanov într- un interviu cu jurnalista Oksana Kravtsova.

După cum a remarcat Șamanov, în Ucraina s-au păstrat multe universități militare încă din perioada sovietică, care sunt disponibile în aproape fiecare regiune. Potrivit acestuia, acest lucru a permis țării să păstreze o „bază pentru renașterea armatei”.

Șamanov și pe trupele din subordinea sa, acuzați de comiterea a numeroase crime de război

Vladimir Șamanov a primit decorația Eroului Federației Ruse pentru serviciul său în Cecenia, dar grupurile pentru drepturile omului l-au criticat ferm pentru crimele de război comise de trupele Federației Ruse sub ordinul sale în timpul Primului Război Cecen din 1994-1996 și al celui de- Al Doilea Război Cecen din 1999-2009.

Organizațiile internaționale pentru drepturile omului îi acuză pe Șamanov și pe trupele din subordinea sa de comiterea a numeroase crime de război în republica din sudul Rusiei.

Aslambek Aslahanov, un general din cadrul ministerului rus de Interne, care a fost consilierul lui Vladimir Putin pe probleme legate de Cecenia în timpul celui de-al doilea război, l-a caracterizat pe Șamanov drept un „măcelar” și „un blestem asupra poporului cecen”.

„Cecenii vorbesc de Șamanov ca de o ciumă care a coborât asupra lor, o boală ca SIDA. El este înecat în sânge. Crede cinic că toți cecenii – bărbați și femei, până și copii – sunt bandiți”, afirma fostul consilier al lui Vladimir Putin.