International

Oligarhul care i-a fost coleg lui Vladimir Putin la KGB. Deține vila construită pentru împăratul austriac Franz Joseph I.

Nikolay Tokarev
Twitter

Războiul din Ucraina a atras o serie de sancțiuni asupra miliardarilor apropiați lui Vladimir Putin, iar în această listă poate fi inclus și oligarhul Nikolay Tokarev. Povestea celor doi a început în Dresda, Germania de Est, acolo unde au activat ca spioni KGB, iar mai târziu aveau să conducă împreună destinul Rusiei.

Nikolay Tokarev, principalul sponsor al lui Vladimir Putin, afectat de sancțiunile Occidentului. Cei doi au fost colegi în KGB

Oligarhul Nikolay Tokarev s-a născut în data de 20 decembrie 1950 în Karaganda, în RSS Kazahă, în prezent Kazahstan. În 1973, la vâsta de 23 de ani, a absolvit Institutul Politehnic Karaganda și a obținut o diplomă în electrificarea și automatizarea lucrărilor miniere. Apoi a studiat la Școala Superioară KGB de la Moscova.

În anul 1983 a fost trimis la misiune la Dresda, în Germania de Est, în calitate de ofițer KGB. Doi ani mai târziu, la Dresda avea să ajungă și Vladimir Putin, actualul președinte al Rusiei, și Serghei Chemezov. Ultimul a fost pus de Vladimir Putin la conducerea companiei de stat Rostec. Oligarhul Serghei Chemezov se află pe lista de sancțiuni a SUA din 28 aprilie 2014, după ce Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea.

Oligarhul Nikolay Tokarev a lucrat apoi, în perioada 1996 – 1999, pentru Departamentul de administrare a proprietăților prezidențiale. Apoi a preluat conducerea companiei petroliere JSC Zarubezhneft.

Începând cu octombrie 2007, oligarhul Nikolay Tokarev a fost numit președintele companiei Transneft. El face parte din octombrie 2009 și din Consiliul de Administrație al companiei Rosneft, condusă de oligarhul rus Igor Ivanovici Sechin, cardinalul gri de la Moscova.

Nikolay Tokarev, imperiu construit alături de Vladimir Putin

Nikolay Tokarev este președintele companiei Transneft, companie de stat rusească prin conductele căreia se transportă 90% din petrolul extras în Rusia. În calitate de șef al Transneft, Nikolay Tokarev a construit un imperiu imobiliar pe numele soției și fiicei sale. Din acest motiv, pe lista de sancțiuni a SUA au fost incluse și soția și fiica lui, Galina Alekseevna Tokareva și Mayya Nikolaevna Tokareva, dar și două companii de imobiliare de lux.

Printre bunurile detinute de companiile imobiliare se află și o vilă construită pentru împăratul austriac Franz Joseph I. Vila a fost construită într-un golf al Mării Adriatice și era locul de întâlnire al împăratului Franz Joseph cu actrița Burgtheater Katarina von Schratt.

vilă

Traiul pe lângă Vladimir Putin le-a adus o mulțime de beneficii, membrii familiei lui Tokarev fiind proprietarii unui imperi imobiliar evaluat la peste 50 de milioane de dolari numai în Moscova.

Palatul lui Putin de aproximativ un miliard de dolari, sponsorizat în principal de Nikolay Tokarev

Oligarhul Nikolay Tokarev, prin compania Transneft, este unul dintre principalii sponsori ai palatului de la Gelendzhik, folosit de Vladimir Putin. „Palatul lui Putin” este un complex de palate construite în stil italian pe coasta Mării Negre. Costul construcției a fost estimate la aproximativ un miliard de dolari.

Complexul a ajuns pentru prima dată în atenția publicului în 2010. Afaceristul rus Serghei Kolesnikov a dezvăluit atunci o schemă de corupție prin care a fost construit palatul lui Putin. Serghei Kolesnikov a părăsit Rusia în anul 2010 după ce a expus întreaga afacere.

Uniunea Europeană concluzionează că oligarhul Nikolay Tokarev „a oferit în mod activ sprijin material sau financiar factorilor de decizie ruși responsabili de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei și a obținut beneficii de pe urma acțiunilor acestora”.