International

Germania oferă ajutor militar în valoare de 1 miliard de euro pentru Ucraina ca răspuns la criticile partenerilor europeni

ajutor militar

Eșecul înregistrat de Rusia în ofensiva din Ucraina readuce în discuție riscul folosirii armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă. Potrivit informațiilor CNN, acțiunile Moscovei au devenit din ce în ce mai imprevizibile, iar ajutorul pentru rezistența ucraineană trebuie crescut.

Germania a luat decizia de a oferi Kievului un ajutor de 1 miliard de euro, bani care pot fi folosiți pentru a cumpăra blindate, chiar și de la companiile germane!

Pe lângă ajutorul suplimentar oferit de Statele Unite ale Americii, Germania a decis să ajute Ucraina, după ce a primit critici cu privire la modul în care au intervenit de la începutul conflictului:

Toate ţările lumii ar trebui să fie îngrijorate, pentru că poate fi nu o informaţie reală, ci adevărul. Atunci când (ruşii) încep să vorbească despre lupte sau despre inamici, despre arme nucleare sau arme chimice, ei pot face aşa ceva. Pentru că vieţile oamenilor nu înseamnă nimic pentru ei”, a declarat Volodimir Zelenski.

De asemenea, Berlinul a decis să-şi majoreze ajutorul internaţional în sectorul apărării „la două miliarde de euro” în cadrul acestui buget colectiv, „cea mai mare parte fiind planificată sub formă de ajutor militar în favoarea Ucrainei”, a indicat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a guvernului.

Această sumă de două miliarde de euro „va merge în principal către Ucraina”, a confirmat pe Twitter ministrul de finanţe, Christian Lindner, ceea ce ar garanta Kievului mai mult de un miliard de euro.

Fondurile urmează să fie folosite de Ucraina pentru a finanţa în principal achiziţiile de echipamente militare.

Guvernul german caută în acest fel să răspundă criticilor tot mai mari din partea autorităţilor ucrainene, dar şi a unora dintre partenerii săi UE, precum Polonia sau ţările baltice, cu privire la aparenta sa lipsă de sprijin în materie de armament pentru Kiev, chiar complezenţa sa faţă de Moscova.

Aceste fonduri sunt prevăzute într-un buget suplimentar pentru acest an.