Actual Diverse

Guvernul a hotărât! Românii care dețin peste 200 de litri de țuică, pălincă sau rachiu vor ajunge la închisoare

Guvernul a hotărât! Românii care dețin peste 200 de litri de țuică, pălincă sau rachiu vor ajunge la închisoare
playtech.ro

Miercuri, 28.12.2022, invocând schimbările legislative succesive și necesitatea introducerii unor noi categorii, Guvernul a emis o Hotărâre prin care modifică lista faptelor pentru care se înscriu informaţii în cazierul fiscal al contribuabililor.

Este vorba despre o Hotărâre privind modificarea anexei la HG nr. 1000/2015 privind faptele pentru care se înscriu informaţii în cazierul fiscal al contribuabililor.

Închisoare pentru românii care dețin peste 200 de litri de țuică

Astfel, pe noua listă apare și deținerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a unei cantități de:

 • peste 200 de litri de băuturi spirtoase,
 • peste 300 de litri de produse intermediare
 • peste 300 de litri de băuturi fermentate,

fapta fiind considerată infracțiune și pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani.

De asemenea, aceeași infracțiune reprezintă săvârşirea de mai multe ori în decursul unui an calendaristic a faptelor de deținere a:

 • băuturilor spirtoase,
 • produselor intermediare
 • băuturilor fermentate,

dacă prin cumulare se depăşesc limitele cantitative de:

 • 200 litri
 • 300 litri.

Dar ce este cazierul fiscal

Potrivit Executivului, cazierul fiscal reprezintă un mijloc de evidenţă şi urmărire a respectării disciplinei fiscale, contabile şi financiare de către contribuabili, în care se ţine evidenţa persoanelor fizice, juridice şi a entităţilor fără personalitate juridică care au săvârşit fapte de natura infracţiunilor şi contravenţiilor, sancţionate de legile fiscale, contabile, vamale şi de cele care privesc disciplina financiară.

În total, pe lista faptelor care intră în cazierul fiscal sunt trecute:

 • 87 de infracțiuni,
 • 164 de contravenții.

Tot potrivit Guvernului, cazierul fiscal este organizat la nivel central (ca o bază de date centrală) în care se ține evidența contribuabililor de pe întreg teritoriul țării, bază de date la care au acces pentru interogare și emitere toate organele fiscale competente din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, acestea putând elibera certificatul de cazier fiscal oricărui contribuabil, indiferent de domiciliul acestuia, iar înscrierea informațiilor în cazierul fiscal se realizează pe baza documentelor rămase definitive.

La ce va conduce neplata CAS-ului de către firme

Și companiile care rețin și nu varsă la buget sumele reprezentând impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă, vor avea cazier fiscal negativ.

Concret, este vorba despre firmele care nu plătesc CAS și asigurările de sănătate pentru angajați, deși banii au fost reținuți din salarii.

După zeci de ani de muncă, foarte mulți români s-au trezit că beneficiază de pensii sociale, deoarece patronii nu au achitat contribuțiile la stat. Iar, pentru această faptă, pedeapsa este una simbolică.

Prin urmare, persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari sunt sancționate:

 • cu amendă de la 4.000 de lei la 6.000 de lei, dacă obligațiile fiscale sustrase de la plată sunt de până la 50.000 lei inclusiv,
 • cu amendă de la 1.000 de lei la 1.500 de lei pentru celelalte persoane juridice.

În cazul în care obligațiile fiscale sustrase de la plată sunt între 50.000 și 100.000 de lei:

 • firmele mici și mijlocii primesc amenzi între 12.000 de lei și 14.000 de lei,
 • firmele mari primesc amenzi între 4.000 de lei și 6.000 de lei.

În cazul în care sumele neachitate la stat depășesc 100.000 de lei, cea mai mare amendă este de 27.000 de lei și cea mai mică, de 6.000 de lei.

Scopul înscrierii infracțiunilor și contravențiilor în cazierul fiscal

Înscrierea tuturor infracțiunilor și contravențiilor în cazierul fiscal au ca scop:

 • prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale,
 • eficientizarea de către organele fiscale a procesului de administrare a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor venituri ale bugetului general consolidat datorate de către contribuabili, potrivit national.ro.