Diverse International

Guvernul israelian se prăbușește. Țara intră în paralizie, aruncând un colac de salvare politică lui Benjamin Netanyahu

Guvernul israelian se prăbușește. Țara intră în paralizie, aruncând un colac de salvare politică lui Benjamin Netanyahu
Foto: pixabay/brannewk

Guvernul israelian se prăbușește. Taboidele din toată lumea stau cu ochii pe ei. Este posibilă o revenire în forță a lui Benjamin Netanyahu, fostul prim-ministru al Israelului.

Guvernul israelian se prăbușește. Țara intră în ”paralizie”, aruncând un colac de salvare politică lui Benjamin Netanyahu

Coaliția de guvernare din Israel va vota pentru dizolvarea Parlamentului înainte de sfârșitul lunii, a anunțat marți, 21 iunie, biroul premierului. Această situație va trimite țara în al cincilea scrutin în numai trei ani.

Guvernul israelian se prăbușește, pregătind al cincilea scrutin în numai 3 ani. Coaliția de guvernare a decis să dizolve Parlamentul, aruncând țara din nou în paralizie și aruncând un colac de salvare politică lui Benjamin Netanyahu, titrează New York Times.

Prăbușirea vine după săptămâni de paralizie cauzate de dezertarea a doi parlamentari de dreapta și de rebeliunile frecvente ale altor trei, ceea ce face ca coaliția premierului Naftali Bennett să nu mai fie majoritară în Parlament.

Această cădere, după cum spun analiștii, îi aruncă un colac de salvare politică lui Benjamin Netanyahu, fostul prim-ministru care a părăsit funcția în iunie anul trecut și al cărui partid Likud conduce în prezent în sondajele de opinie.

Decizia a aruncat Israelul din nou în ”paralizie” și i-a aruncat un colac de salvare politică lui Benjamin Netanyahu, premierul de dreapta care a părăsit funcția în urmă cu doar un an, la formarea actualului guvern.  Netanyahu este în continuare judecat pentru acuzații de corupție, dar a refuzat să părăsească scena politică, partidul său Likud fiind lider în sondaje, remarcă ziarul american.

Picătura care a umplut paharul a fost incapacitatea guvernului, săptămâna trecută, de a aduna suficiente voturi pentru a extinde un sistem juridic cu două niveluri în Cisiordania, care face diferența între coloniștii israelieni și palestinieni de când Israelul a ocupat teritoriul în 1967.

Mai mulți membri arabi ai coaliției au refuzat să voteze pentru acest sistem, care trebuie prelungit la fiecare cinci ani. Acest lucru a împiedicat adoptarea proiectului de lege și l-a determinat pe premierul Naftali Bennett, în vârstă de 50 de ani, un fost lider al coloniștilor, să prăbușească guvernul și să amâne astfel un vot final până după alte alegeri.

Am făcut tot ce am putut pentru a păstra acest guvern, a cărui supraviețuire o considerăm un interes național. Spre regretul meu, eforturile noastre nu au avut succes„, a declarat Bennett, într-un discurs televizat.

Așteptate să aibă loc în toamnă, alegerile anticipate vor fi la al cincilea scrutin în Israel.