Actual International

Halucinant ce se întâmplă în China. Motivul pentru care oamenii au răbufnit manifestând cu miile pe străzi. Imagini de coșmar

Halucinant ce se întâmplă în China. Motivul pentru care oamenii au răbufnit manifestând cu miile pe străzi. Imagini de coșmar
Reuters

Este de-a dreptul halucinant ce se întâmplă în China. Oamenii au ieșit cu miile pe străzi, sătui de politica zero covid.

Halucinant ce se întâmplă în China. Motivul pentru care oamenii au răbufnit manifestând cu miile pe străzi. Imaginile de la primele proteste de amploare sunt de coșmar

În dimineața zilei de vineri, 25 noiembrie 2022, pe rețelele de socializare și chiar la televiziunile internaționale au ajuns imagini de coșmar din China, cu mii de oameni în stradă, cei mai mulți dintre ei fiind bătuți de polițiștii îmbrăcați în alb, cu bastoanele din dotare.

 

Cu câteva zile în urmă s-a reluat testarea în masă și s-au întețit constrângerile. Milioane de chinezi sunt obligați să facă zilnic testul covid-19 în fiecare loc public unde se deplasează, pe motiv că a crescut numărul de decese de la unu la zece cazuri.

Acestea sunt primele proteste de mare amploare împotriva regimului condus de Xi Jinping.

Protestele se intensifică pe măsură ce China decretează tot mai multe închideri și carantine, fără a se întrevedea un sfârșit. Sfidarea este un test pentru conducerea autoritară a lui Xi Jinping, scrie New York Times în ediția de vineri, 25 noiembrie 2022.

Transmiterea la televiziune a meciurilor Cupei Mondiale de fotbal din Qatar a condus la o creștere a tensiuni în societatea chineză. Oamenii sunt nemulțumiți că nu pot participa la evenimente dedicate fotbalului au început să se întreabe de ce doar în China se aplică reguli stricte anti-COVID.

Mass-media de stat a Chinei a acordat o atenție uriașă Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, însă efectul nu a fost cel așteptat. Evenimentul fotbalistic prezentat la televizor a alimentat frustrările oamenilor legate de restricțiile COVID, potrivit BBC.

În China, oamenilor li s-a interzis să se adune pentru a urmări meciurile, așa cum făceau în vremurile bune, fără pandemie sau politică zero covid.

Au găsit o portiță prin cafre să socializeze între ei și aceasta a fost campionatul de fotbal. Așa că mulți chinezi au folosit Cupa Mondială pentru a se plânge online de strategiile inumane existente în China.

Chinezii nu au baruri unde să meargă, afacerile mici fiind închise, fanii au rămas să urmărească meciurile acasă, alături de familiile lor,.

De asemenea, zborurile între Qatar și China au fost foarte puține, împiedicându-i pe cei care vroiau să urmărească evenimentul direct pe stadion, scrie media.

Pe rețeaua de socializare Weibo, asemănătoare Twitter, abundă comentariile telespectatorilor, care spun că vizionarea meciurilor din acest an îi face să se simtă separați de restul lumii.

Și, în plus, un motiv de răzvrătire ăl constituie nedreptatea de la Fabrica iPhone, unde sute de oameni au rămas prinși în captivitate, pe același motiv, acolo era un diagnosticat pozitiv cu virusul covid. Despre aceasta a scris și Infoactual, într-un număr anterior.