Actual Diverse

Happy Hanukkah, la Chișinău. Mai multe mesaje de felicitare pentru cei care sărbătoresc această zi. Semnificație și tradiții

Happy Hanukkah, la Chișinău. Mai multe mesaje de felicitare pentru cei care sărbătoresc această zi. Semnificație și tradiții
wikipedia

Sărbătorarea evreiască Hanukkah în Republica Moldova începe pe 18 decembrie și durează timp de opt zile.

Happy Hanukkah, în Republica Moldova. Mai multe mesaje de felicitare pentru cei care sărbătoresc această zi. Semnificație și tradiții

Cu ocazia sărbătorii evreilor, reprezentanți ai delegației Uniunii Europene și Statelor Unite, prezenți în Republica Moldova, la Chișinău, au transmis moldovenilor care se bucură de acest eveniment – Happy Hanukkah.

Ambasadorul  UE, Jānis Mažeiks, și ambasadorul SUA, Kent D. Logsdon, au transmis mesaje de felicitare cu ocazia sărbătorii evreiești Hanukkah în Republica Moldova, care începe pe 18 decembrie și durează opt zile.

În același context și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de felicitare pentru comunitatea evreiască din țara sa, care celebrează începând de duminică, 18 decembrie 2022, Hanukkah, cunoscută și drept sărbătoarea luminilor, urându-le oamenilor sănătate și pace.

„În cele opt zile ale acestei sărbători, care începe astăzi, în casele și sufletele oamenilor se aprinde flacăra bucuriei și recunoștinței, a iubirii și credinței. Vă doresc tuturor sănătate, prosperitate și pace. Hag Hanukkah Sameach!”, a spus Președinta Maia Sandu în mesajul său transmis redacției Infoactual.

Semnificație și tradiții

Hanukkah[a] este un festival evreiesc care comemorează recuperarea Ierusalimului și rededicația ulterioară a celui de-al doilea Templu la începutul revoltei macabeilor împotriva Imperiului Seleucid în secolul al II-lea î.Hr.

Hanukkah este observată timp de opt nopți și opt zile, începând în a 25-a zi a lunii Kislev, conform calendarului ebraic, care poate avea loc în orice moment de la sfârșitul lunii noiembrie până la sfârșitul lunii decembrie în calendarul gregorian.

Instituită inițial ca o sărbătoare „în felul lui Sukkot (Booths)”, aceasta nu vine cu obligațiile corespunzătoare, fiind, prin urmare, o sărbătoare relativ minoră din punct de vedere strict religios.

Hanukkah a dobândit o semnificație culturală majoră în America de Nord și în alte părți, în special în rândul evreilor laici, datorită faptului că deseori are loc cam în aceeași perioadă cu Crăciunul, în timpul sărbătorilor de iarnă.