Actual Social

Iarna 2022-2023. Iată cât vor plăti bucureștenii pentru căldură și apă caldă în apartamente

Iarna 2022-2023. Iată cât vor plăti bucureștenii pentru căldură și apă caldă în apartamente
7est.ro/renovat.ro

Va fi pentru prima dată, după 11 ani, când, în această iarnă, bucureștenii racordați la sistemul centralizat vor plăti un preț mai mare pentru gigacalorie.

Cât vor plăti bucureștenii în această iarnă pentru căldură și apă caldă

Consiliul General al Municipiului București a votat, la finalul iernii trecute, creșterea prețului local de facturare a energiei termice livrate prin sistemul de termoficare.

Prin urmare, după 11 ani în care a fost menținută la același nivel, 137 de lei fără TVA, în prezent, gigacaloria, în București  costă 330 de lei, fără TVA.

În concluzie, iarna 2022-2023 este prima în care bucureștenii vor plăti prețul majorat al energiei termice.

Luând în considerare datele din trecut și informațiile obținute de la oameni din sistem, economica.net a făcut un calcul estimativ, din care a rezultat faptul că, dacă sistemul de termoficare va funcționa fără sincope, acesta este mult mai avantajos decât încălzirea cu centrală de apartament pe gaze.

Pentru acest calcul a fost luată ca reper luna ianuarie (teoretic, aceasta fiind cea mai friguroasă din an), iar calculele, bazate pe temperaturile obișnuite la care Termoenergetica livrează energia termică și pe niște consumuri de apă caldă obișnuite, arată astfel:

Într-un apartament de două camere, cu două persoane, se consumă 0,56 GCal pentru încălzire și 0,14 GCal pentru apa caldă. Prin urmare, costul din luna ianuarie pentru energia termică va fi în jurul sumei de aproximativ 242 de lei.

Într-un apartament de trei camere, locuit de trei persoane, consumul se ridică la 0,67 GCal pentru încălzire și 0,21 GCal pentru apa caldă. Iar, în total, costul din luna ianuarie pentru energia termică va fi de 305 de lei, aproximativ.

Într-un apartament de patru camere, locuit de patru persoane, se consumă 0,84 GCal pentru încălzire și 0,28 GCal pentru apa caldă. Astfel, la  un preț facturat al gigacaloriei de 346,5 lei (cu TVA inclus, iarna este cotă redusă) costul total din ianuarie pentru energia termică va fi de 388 de lei.

Pentru o garsonieră,  cu o persoană, consumul va fi de 0,39 GCal pentru încălzire și 0,07 GCal pentru apa caldă. Înn acest caz, rezultă faptul că în luna ianuarie, costul pentru energia termică va fi de 160 de lei.

În București, prețul gazului pentru termoficare este plafonat

Conform ultimelor reglementări în domeniu, CET-urile Elcen din București care produc energia termică pe care Termoenergetica o distribuie în București plătesc gazele la un preț plafonat.

Astfel, gazul ar urma să fie exclusiv cel din producția internă (extras preponderent de Romgaz) și este cumpărat de Elcen la un preț de 150 de lei/MWh, mult sub prețul de piață și semnificativ sub prețul plafonat pe care îl plătește și populația care se încălzește cu centrale de apartament – 310 lei/MWh, preț final cu tarife de rețea și taxe, precizează economica.net