Actual Diverse

Iată de ce de la începutul lunii ianuarie 2023 unii români nu mai pot depune online Declarațiile Fiscale la ANAF 

Iată de ce de la începutul lunii ianuarie 2023 unii români nu mai pot depune online Declarațiile Fiscale la ANAF 

Potrivit unui anunț al ANAF, românii care au calculatoare cu sisteme de operare vechi, de tipul Windows 7, Windows 8 sau Windows 8.1, nu vor putea depune declaraţiile fiscale online.

Cu alte cuvinte, aplicațiile puse la dispoziția contribuabililor, așa numitele pdf-uri inteligente, cu ajutorul cărora contribuabilii depun la Fisc diverse declarații sau documente, nu vor mai putea fi utilizate. Iar, în această situație trebuie instalată o versiune nouă de Windows, altfel nu vor mai putea fi depuse declarațiile fiscale online.

Informarea Microsoft

În luna decembrie 2022, Microsoft a informat că din 10 ianuarie 2023 nu va mai susţine sistemele de operare care nu sunt actualizate, respectiv:

  • Windows 7 Extended Security Update (ESU),
  • Windows 8/8.1.

Prin urmare, cele două sisteme de operare nu se vor mai încadra în noile reguli ale ANAF, iar pentru a putea depune declarațiile fiscale trebuie actualizat sistemul de operare.

Aplicațiile ANAF vor putea fi utilizate doar cu versiuni noi ale sistemelor de operare

Întrucât procedurile și politicile de securitate au fost actualizate la nivel global, ANAF a anunţat că, începând cu 8 ianuarie 2023, aplicațiile puse la dispoziția contribuabililor vor putea fi utilizate doar cu ajutorul unor vesiuni noi ale sistemelor de operare avansate, precum:

  • Windows 10
  • Windows 11.

Anunțul ANAF

În comunicatul ANAF se precizează următoarele: „Cu scopul de a mări gradul de reziliență și de a asigura securitatea resurselor și a sistemelor informatice, la nivel global au fost actualizate procedurile și politicile de securitate. In acest scop, pentru a nu afecta procesul de digitalizare a Ministerului Finanțelor (ANAF) și pentru a urma standardele înalte de securitate stabilite la nivel mondial, va informăm ca începând cu 08.01.2023 aplicațiile puse la dispoziția contribuabililor (pdf-urile inteligente) vor putea fi utilizate numai pe sisteme de operare aflate in suport la producător și cu toate update-urile la zi”.

Care sunt cerințele pentru Windows 10

La ora actuală, încă există foarte mulți contabili care folosesc sisteme de operare Windows 7 și Windows 8/8.1, dar aceștia vor trebui să treacă cât mai rapid la sisteme de operare noi. Iar, pentru a instala Windows 10, potrivit gandul.ro, trebuie ca un calculator să îndeplinească câteva cerințe, respectiv să aibă:

  • Procesor: Procesor de 1 GHz sau mai rapid. Versiunea pe 64 de biți necesită un procesor care să suporte CMPXCHG16b, PrefetchW si LAHF/SAHF;
  • Memorie: 1 GB pentru 32 de biți sau 2 GB pentru versiunea pe 64 de biți;
  • Spațiu pe hard disk: 16 GB pentru versiunea de 32 biți și 20 GB pentru versiunea pe 64 biți;
  • Placă video: Placa video trebuie sa suporte DirectX9 sau mai bună;
  • Display: Laptopurile trebuie sa aiba rezolutie minimă de 1024 x 600 pixeli.