Actual Social

În SUA, adolescenții se droghează cu gaz din sprayurile cu frișcă! Autoritățile au luat o măsură fără precedent

În SUA, adolescenții se droghează cu gaz din sprayurile cu frișcă! Autoritățile au luat o măsură fără precedent
Twitter

Americanii nu mai au voie să vândă spray-uri cu frişcă la scară largă.

Americanii din New York nu mai pot cumpăra spray-uri cu frișcă, dacă au sub 21 de ani. Vânzătorii le vor vinde tinerilor doar dacă aceștia vor prezenta cartea de identitate.

Începând de luni, în întregul stat New York, persoanelor sub 21 de ani le-a fost interzisă achiziționarea de frișcă la spray. Motivul? S-a descoperit că mulți dintre adolescenți o folosesc pe post de droguri. Ei inhalează protoxidul de azot conţinut în recipiente.

Cine încalcă legea riscă amenzi

Legea a fost adoptată anul trecut, dar a intrat în vigoare abia zilele trecute. S-au stabilit și pedepsele: cine vinde aceste recipiente minorilor sub 21 de ani (vârsta minimă legală în SUA – n.r.) riscă o amendă de 250 de dolari sau 500 de dolari dacă recidivează.

De acum înainte, cine vrea să cumpere aceste doze de frişcă va trebui să prezinte un document de identitate valabil prin care să dovedească că are peste 21 de ani, la fel cum se întâmplă şi în cazul băuturilor alcoolice şi al tutunului, informează Agerpres.

Ce este protoxidul de azot

Protoxidul de azot, cunoscut şi sub denumirea de „gaz ilariant”, nu este ilegal şi se foloseşte pentru a menţine consistenţa acestui produs de patiserie, dar poate fi extras separat şi oferă o senzaţie de euforie de scurtă durată. Folosit constant, gazul ilariant provoacă hipotensiune arterială, leşinuri, pierderi de memorie şi chiar psihoză.

Principalul promotor al legii a fost senatorul democrat Joseph Addabbo, care a constatat că inhalarea de către adolescenţi a gazului din recipientele de frişcă era o îndeletnicire foarte răspândită, conform digi24.ro.