International

Incredibil. Republica Moldova a ajuns să importe verdeață

Incredibil. Republica Moldova a ajuns să importe verdeață
Arhiva

Din punct de vedere agricol, Basarabia este considerat un teritoriu agrar și bogat în resurse, însă în magazinele din Republica Moldova observăm mărar și pătrunjel importat din alte țări.

Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău, a explicat acest fenomen la emisiunea Cabinetul din Umbră, de la Jurnal TV. Potrivit ministrului, importurile de verdeață se datorează mai multor factori.

”Și eu mi-am pus această întrebare până a prelua mandatul de ministru, dar cu părere de rău în ultimii 30 de ani s-au pornit mai multe procese care au dus nemijlocit la diminuarea volumului de producție agricolă, la declin, pierderea piețelor tradiționale, lipsa inputurilor de procese calitative de producere. Toate acestea au dus la declin și, cu părere de rău, nu doar la pătrunjel și mărar, dar la un spectru mai larg de legume și alte produse. Motivul este pierderea piețelor tradiționale și reorganizarea sectorului agricol care în acest proces de reorganizare nu a reușit să asigure un proces continuu de producere,  și nu a reușit nici să demonstreze o competitivitate pe întreg lanțul agroalimentar. Sarcina pe care o avem este să substituim acele importuri investind în tehnologii noi”, precizează Viorel Gherciu (foto).

Moldova seacă…

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, caracterizată ca politică principală a președinției Maiei Sandu, ar putea crește și mai mult acest fenomen, deoarece țara ar intra într-un sistem comun radical de liber-schimb protejat.