Actual International

Incredibil unde a fost găsit cel mai căutat traficant de persoane din lume și cum a fost arestat

Incredibil unde a fost găsit cel mai căutat traficant de persoane din lume și cum a fost arestat
Interpol

În sfârșit, cel mai căutat traficant de persoane din lume a fost arestat după ce eforturile internaționale au fost intensificate. Despre cum a decurs acțiunea, în cele ce urmează.

Incredibil unde a fost găsit cel mai căutat traficant de persoane din lume și cum a fost arestat

Potrivit site-ului de știri France 24, ediția de sâmbătă, 7 ianuarie 2023, Kidane Zekarias Habtemariam a fost arestat în Sudan, unde se ascundea după ce a fugit din Etiopia. Reținut la un tribunal din Etiopia, fugarul a evadat cerând să meargă la toaletă și apoi pur și simplu a ieșit pe ușa din incinta dată.

Habtemariam a fost condamnat de un tribunal din Etiopia pentru extorcare, răpire și tortură până la moarte a migranților în Libia. Dar el este căutat de asemenea și în Italia, Olanda, Libia și Orientul Mijlociu.

Povestea lui este una, halucinantă. Folosindu-se de căderea lui Gaddafi, Habtemariam a înființat o organizație criminală crudă și violentă care a făcut milioane de euro din traficul de persoane. Afacerea sa viza migranții care încercau să ajungă în Europa, pe care îi răpea și îi reținea într-un mare depozit cu gărzi libiene în Bani Walid, la sud-est de Tripoli.

Bani Walid a devenit cunoscut sub numele de Orașul fantomă în rândul migranților din cauza numeroșilor migranți care au dispărut pur și simplu după ce au fost duși acolo.

Banda a contactat apoi membrii familiei cerând răscumpărări extorcate și, potrivit supraviețuitorilor, dacă familia nu putea plăti, erai pur și simplu „omorât”.

Traficantul de temut se afla în vizorul Interpol încă din 2019 și se crede că a făcut contrabandă și trafic cu mii de victime.

În martie 2022, informațiile culese de unitatea Interpol de combatere a traficului de persoane și a traficului de migranți au determinat organizarea unei reuniuni a grupului operativ cu participanți din Etiopia, Sudan, Țările de Jos, Emiratele Arabe Unite, Europol și Centrul operațional regional în sprijinul procesului de la Khartoum și al Inițiativei Uniunii Africane pentru Cornul Africii (ROCK).

Ofițerii au explorat lacunele analitice, apropiindu-se progresiv de fugar și de asociații acestuia și au reușit, pas cu pas, în cele din urmă.

Această colaborare extinsă a generat un nou lot de informații, permițând autorităților EAU să efectueze o investigație amănunțită a rețelei sale și a membrilor familiei sale, identificând activitățile de spălare de bani și conducând la Sudan.

Localizarea și arestarea sa vor da o lovitură semnificativă unei rute importante de contrabandă către Europa și vor proteja alte mii de persoane de a fi exploatate de către grupul infracțional.

Vorbind despre arestare, brigadierul Saeed Abdullah al Suwaidi, director general al Direcției Generale Federale Antidrog din cadrul Ministerului de Interne al Emiratelor Arabe Unite, a declarat, citat pe pagina specializată a Interpol:

„Datorită profesionalismului și dedicării ofițerilor noștri de poliție, cel mai căutat traficant de persoane din lume nu va mai putea să comită acțiunile sale josnice. Emiratele Arabe Unite vor continua să desfășoare toate capacitățile noastre operaționale pentru a proteja comunitățile vulnerabile de această exploatare oribilă.”

Demelash Gebremichael, comisarul general al Poliției Federale Etiopiene, a recunoscut eforturile ofițerilor care au lucrat zi și noapte pentru a urmări pistele generate de grupul operativ:

„Acest efort extraordinar a dus la arestarea unui criminal internațional condamnat la închisoare pe viață în Etiopia. Este un succes notabil.”

Stephen Kavanagh, directorul executiv al serviciilor de poliție ale Interopol, a adăugat:

„Aceasta este o dovadă a rețelei Interpol și a ceea ce se poate realiza atunci când țările lucrează împreună. În lumea de astăzi, aceasta este pur și simplu singura modalitate de a opri infractorii a căror cruzime repetată îi privează pe oameni de demnitatea lor. Mai mult ca oricând, suntem hotărâți să identificăm toți membrii acestei rețele de trafic de migranți, precum și pe toți ceilalți care exploatează cu cruzime oamenii care caută o viață mai bună.”

Se așteaptă și alte arestări în cadrul investigațiilor în curs și pe măsură ce continuă coordonarea cu mai multe țări membre ale Interpol.