Actual

Indemnizațiile pentru eroii Revoluției din 1989 ar putea ajunge la 4.000 de lei. 6.697 de persoane pot beneficia de această măsură

Revoluția din 1989, sursa foto Stirile ProTV
sursa foto Stirile ProTV

O propunere înaintată Senatului ar crește cu 25% plățile de apreciere pentru combatanții care au contribuit la succesul Revoluției din decembrie 1989.

Prevederile Legii 341/2004, prin care sunt omagiați eroii uciși și luptătorii care au contribuit la succesul Revoluției române din decembrie 1989, sunt următoarele: „acordarea unei indemnizaţii lunare, adăugată la pensia pentru limită de vârstă, echivalentă cu un coeficient de 0,6, calculată pe baza coeficienţilor de multiplicare aplicaţi asupra câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.”

Indemnizațiile ar putea ajunge la 4.000 de lei

Cu toate acestea, din 2011, nu a mai existat o indexare a indemnizațiilor cu salariul mediu brut. Creatorii proiectului subliniază că, după o scădere în 2010 din cauza crizei economice, în acel an a ajuns la nivelul din 2009.

În expunerea de motive a proiectului de lege, semnată de mai multe personalități, printre care Gabriel Andronache, liderul grupului de deputați PNL, și Adrian Solomon, președintele PSD al Comisiei de muncă din Camera Deputaților, se arată că: „Această situaţie a generat o serie de nemulţumiri din partea persoanelor beneficiare ale Legii nr.341/2004, exprimate prin numeroase apeluri şi demersuri juridice”.

Calculele arată că, pentru ca indemnizațiile foștilor revoluționari să ajungă la nivelul de 60%, ceea ce ar presupune o sumă lunară de 4.073 de lei, salariul mediu brut utilizat la construcția bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 ar trebui să urce substanțial de la nivelul actual de 6.789 de lei.

Nivelul indemnizației a fost redus drastic ca urmare a mai multor întârzieri în ajustarea indemnizației la salariul mediu brut, inclusiv cea mai recentă întârziere cauzată de aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 168/2022 privind diverse măsuri fiscal-bugetare.

Aproape 7.000 de români vor beneficia

La nivel guvernamental, subiectul indemnizațiilor a fost, de asemenea, discutat. La 22 februarie, Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist a propus un proiect de lege de urgență care prevede o creștere treptată a indemnizațiilor din 2023 până în 2025, când acestea ar fi ajuns la 60% din salariul mediu brut din 2022.

Această majorare ar fi necesitat un efort fiscal suplimentar de 121,5 milioane de lei în fiecare an. În ultimele două luni, proiectul de ordonanță nu s-a mai aflat pe agenda ședințelor de guvern, iar acum se vorbește despre o majorare mult mai mică, care va intra în vigoare printr-un proiect de lege votat de Parlament.

Efortul bugetar lunar preconizat pentru indemnizații în 2023 este de 13.351.000 de lei, potrivit statisticilor oficiale. În total sunt 6.697 de beneficiari, printre care se numără răniți, urmași ai eroilor-martiri, prizonieri și luptători importanți. Potrivit Fanatik, nivelul indemnizațiilor variază în funcție de categoria fiecărui beneficiar.