Actual Politică

Intervenție de excepție a lui Rares Bogdan la Strasbourg. A cerut imperativ Parlamentului ca România să fie în Schengen

Intervenție de excepție a lui Rares Bogdan la Strasbourg. A cerut imperativ Parlamentului ca România să fie în Schengen

 În cursul zilei de azi, europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a avut o intervenție fulminantă în Parlamentul European. A obținut și un răspuns.

Intervenție de excepție a lui Rares Bogdan la Strasbourg. A cerut imperativ Parlamentului European ca România să fie în Schengen

Rareș Bogdan a cerut de la tribuna Parlamentului European ca România, care și-a făcut toate „temele”, să fie primită în zona Schengen. El a arătat că aderarea țării noastre a fost amânată nejustificat, fiindcă România îndeplinește toate criteriile tehnice și și-a asumat toate obligațiile.

Discursul europarlamentarului român a fost ținut în fața unei importante audiențe, a președintelui PE Charles Michel, Ursula von der Leyen,  Maros Sefcovic, Vicepreședinte al Comisiei Europene, premierul Cehiei, Petr Fiala.

Vicepreședintele Comisiei Europene a spus după intervenția lui Rareș Bogdan: „Sunt convins că Romania, Croația și Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la zona Schengen și ca acest lucru se va întampla mai devreme decât mai târziu.”

Din discursul lui Rareș Bogdan: „De 11 ani, românii mei sunt ținuți la ușa unui club exclusivist”

„Excelențele voastre,

Cehia este membră a Uniunii Europene din mai 2004 și din decembrie 2007, membră Schengen. Vaclav Havel, marele politician, spunea, că în general petrolul nu ar trebui să fie mai important decât drepturile omului și nici decât drepturile natiunilor.

România este membră a UE din ianuarie 2007, iar 4 ani mai târziu îndeplinise condițiile pentru aderarea la Schengen. Suntem în 2022, dar încă așteaptăm.

De 11 ani, românii mei sunt ținuți la ușa unui club exclusivist. Cel mai credincios popor din UE, cel mai eurooptimist, cu multă suferință în mentalul colectiv, este tratat cu indiferență.

Ni se refuză dreptul la libertatea deplină, deși avem tot dreptul la ea, și cultural, și istoric dar și politic. Ne mai mirăm, oare, că apar mișcări politice care contestă eurosistemul?

„Nu este corect! Nu este moral! Nici democratic!”

Europa, cutremurată acum de războiul din Ucraina, ar fi trebuit să învețe că indiferența costă. Europa a tăcut nepermis la anexarea Crimeei și priveste la asaltul mortal rusesc din Ucraina. Românii nu sunt în niciun pericol, mulțumesc lui Dumnezeu, deoarece suntem membri NATO.

Pericolul e altul: să continue să plece masiv din țara lor, considerată de categoria a doua. 7 milioane au plecat și am ramas 20 de milioane.  Nu este corect! Nu este moral! Nici democratic!

Când regulile se aplică discreționar, nu mai vorbim de democrație. Dar intrebarea mea și a poporului meu este cand va fi si România cu adevărat pe agenda de priorități a Uniunii Europene?

Este inadimisibil ceea ce se întâmplă!”