Actual

Investiție pentru educație. Un antreprenor român a construit un hub educațional în Botoșani

Investiție pentru educație. Un antreprenor român a construit un hub educațional în Botoșani

Investiție pentru educație. Țara noastră are nevoie de un impuls care să ajute în drumul nostru spre o societate dezvoltată. Iar o soluție în acest sens este educația. Mulți români nu au intrat niciodată într-o bibliotecă sau chiar nu au citit vreodată o carte. Acest lucru se întâmplă frecvent în mediul rural. Dar, un antreprenor român dorește să schimbe acest lucru.

Ștefan Mandachi este un antreprenor român de succes. Acesta a transformat o casă veche de 100 de ani într-un hub educațional. Astfel, se poate avea acces la bibliotecă, loc de joacă pentru copii și zonă de sport. Tot acest proiect este desfășurat în satul Santa Mare, din Botoșani.

Investiție pentru educație

Investiție pentru educație. 76% dintre români nu au intrat niciodată într-o bibliotecă, iar 35% spun că nu au citit nici măcar o carte, arăta Barometrul de Consum Cultural din 2018. Ștefan Mandachi, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din România, a precizat public faptul că și-a propus să schimbe aceste statistici. Prin construirea mai multor hub-uri educaționale, cu biblioteci în containere și activități culturale, în toate județele țării. În special ȋn zone rurale.

Până în prezent, a realizat șase astfel de proiecte. Ultimul și cel mai mare a fost deschis în localitatea Santa Mare, județul Botoșani. Include o bibliotecă în aer liber, loc de joacă pentru copii, o sală de fitness și un colț cu instrumente muzicale. Investiția s-a ridicat la aproximativ 100.000 euro cu tot cu restaurarea unei case vechi de peste 100 de ani.

Hub educațional în Botoșani

,,Mi-a adus o satisfacție enormă acest proiect. Continui să cred cu îndârjire că doar prin investiția masivă în educație se poate schimba toată România. E măsura cvasi-urgentă care ar trebui luată. Avem cea mai mică alocare de PIB pentru educație din toată Europa. Eu sponsorizez pe persoană fizică biblioteci în containere la țară. De data aceasta am dus conceptul la un alt nivel, am construit un parc, o sală de fitness profesională în aer liber. Așa cum am văzut în Barcelona, lângă un loc de joacă pentru copii. Educație plus sport egal sănătate psihică, emoțională și fizică. Am fost uimit de câtă lume a venit în curte la Casa Mandachi din Santa Mare. Ne-au vizitat sute de oameni, între 5 ani și 80 de ani, nu doar din sat, ci și din vecinătate.” a explicat antreprenorul.

„În fiecare duminică, preotul, profesorii și primarul conlucrează împreună cu voluntarii și toată comunitatea se adună în curte. Este fenomenal. E o mare satisfacție. Mi-am propus să răsturnăm toate statisticile negative cu privire la lectură. Vrem să aducem toată populația din sat în bibliotecă și să oficializăm statistica. Exemplul personal este cea mai puternică forță. Suntem în topul rușinii ȋn UE, în ceea ce privește rata de analfabetism funcțional. Dacă stăm și ne holbăm la statistici fără să facem nimic, nu se schimbă mare lucru.”, a spus Ștefan Mandachi, creatorul conceptului ,,Cu lectura dai lovitura”.

Investiție în mediul rural

Satul Santa Mare este locul din care provine familia antreprenorului. Casa a aparținut bunicului său, Ioan Mandachi, și a străbunicului său, veteran de război. Astăzi, Casa Mandachi este un loc de adunare a întregului sat. Cu o bibliotecă în aer liber, cu un loc de joacă pentru cei mici și o sală de fitness tot în aer liber.

Investiție pentru educație. Hub-ul educațional conține instrumente muzicale, pian, vioară, tobe. În fiecare duminică se adună aproximativ 100 persoane, majoritatea copii. Sub supravegherea preotului Robert Sirghea, a profesorilor din sat și a voluntarilor. Ștefan Mandachi va organiza, în curte, și podcasturi cu teme antreprenoriale pentru copiii de la țară. Cu scopul de a-i inspira și motiva să aleagă această carieră.

Motto-ul proiectului: „Cu lectura dai lovitura”  

Primul hub educațional în container a fost inaugurat pe 15 martie, în satul Cumpărătura, din județul Suceava. De atunci, Ștefan Mandachi a mai construit încă cinci împreună cu alți antreprenori. În Vâlcea, Craiova, Vaslui și Santa Mare. Urmează a fi inaugurate containerele de lângă București și Neamț. Costurile pentru două dintre acestea (Suceava și Santa Mare) au fost suportate integral de Mandachi. Iar celelalte au fost realizate de alți oameni de afaceri.

„Sper că tot mai mulți antreprenori sau oameni cu posibilități materiale să fie motivați de exemplul meu și să investească în educație.”, spunea Ștefan Mandachi la deschiderea primului hub cultural. Acesta a precizat că demersul este unul apolitic și non-profit. ,,Cei care sunt disponibili și sunt interesați să finanțeze astfel de proiecte sunt invitați să intre pe www.stefanmandachi.ro/citește.”, transmite antreprenorul.

România, codașa Europei la lectură 

România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de carte. Statisticile sunt extrem de pesimiste. În 2020, 94% dintre români nu citeau cărți, potrivit unei statistici Eurostat. Acestea indică faptul că doar 6,2% din români citesc cărți. Alte rapoarte sunt la fel de îngrijorătoare. 76% dintre români nu au mers la bibliotecă, iar 35% recunosc că nu au citit nici măcar o carte. Specialiștii susțin că este nevoie doar de șase minute de lectură pe zi. Pentru a vedea schimbări radicale la nivelul creierului sau pentru a reduce nivelul stresului cu 68%.

Ștefan Mandachi a vândut, anul trecut, lanțul Spartan și a ieșit din business-urile din domeniul HoReCa. Pentru a se concentra pe zona de educație online și activități umanitare. Mandachi este unul dintre cei mai urmăriți antreprenori români în mediul online. Canalele sale despre educație antreprenorială având o comunitate de aproximativ 1.000.000 urmăritori. Ȋn vara anului 2023, Ștefan Mandachi a lansat Franchise Generator, primul program de mentorat pentru antreprenorii români care vor să-și transforme afacerea într-un lanț de francize.