Actual

Ion Cristoiu la podcastul „Hai România” despre cum se fac jocurile politice. „Nu președintele conduce, nu Parlamentul”

captură ecran podcast EVZCapital
FOTO: EVZ-Capital

În cadrul ediției de astăzi, 2 mai 2023, a Podcastului Hai România, disponibil pe canalul de Youtube EVZ-Capital, a fost dezvăluit modul de operare al mașinăriei politice care influențează procesul decizional la cel mai mare nivel. Gazda Podcastului, Ionuț Cristache, l-a avut ca invitat pe reputatul jurnalist ion Cristoiu. Acesta din urmă, un fin cunoscător al politicii post-decembriste și nu numai, a epxlicat pentru urmăritorii podcastului cum se trag și mai ales cine trage sforile în România.

Cine trage sforile în România

Deși, suntem învățați că procesul decizional se consumă în cadrdul principalului for legislativ și anume Parlamentul României, aparent lucrurile nu se petrec așa cum scrie ca la carte. Pentru a-și argumenta alocuțiunea, Ion Cristoiu face o comparație între mandatele fostului președinte Traian Băsescu și Klaus Werner Iohannis.

Pentru început sunt „rechiziționate principalele instituții ale statului printre care și sistemul juridic. Cristoiu exemplifică modul de funcționare a mașinăriei politice în cazul lui Traian Băsescu. În linii mari, Codruța Koveși a fost înscăunată în funcția de procuror general al României după care a ajuns să conducă Direcția Națională Anticorupție, acest demers, spune Cristoiu, ar fi trebuit să-i asigure lui Băsescu liniște în chestiunile juridice.

„Pentru că a zis așa, fac eu un sistem. O aduc pe una Koveși de la Sibiu, care era tânăr procuror, și o să rezolve. Între timp băieții lui și-au creat armata lor și n-au mai ascultat, aceeași mașinărie pe care Traian Băsescu credea că o  controlează s-a dovedit că nu era a lui”, a precizat Ion Cristoiu în cadrul podcastului Hai România.

Ion Cristoiu: „Nu președintele conduce, nu Parlamentul”

În ceea ce-l privește pe Iohannis, septuagenarul jurnalist notează faptul că același sistem a funcționat în cadrul bătăliei prezidențiale dintre el și Victor Ponta. Subit, actualul președinte nu mai putea fi întrebat nimic, iar pentru a-și susține argumentația Cristoiu iterează cazul Gabrielei Firea și a jurnalistei Lavinia Șandru care au îndrăznit la un moment dat să-i adreseze câteva întrebări fostului primar din Sibiu.

„Nu președintele conduce, nu Parlamentul, la un moment dat este acel sistem. Mai țineți minte coșmarul din cele două tururi (Ponta vs Iohannis). Klaus Iohannis care era pe post de portret. Au fost uluitoare aceste pierderi, Iohannis a câștigat la scor, dacă treci în revistă, descoperi o mașinărie infernală.

Mașinăria constă și în blocarea celorlalți. La noi, se ajunsese la un moment dat, Gabriela Firea a întrebat de ce nu are copii Iohannis, deodată, Iohannis nu mai putea fi întrebat nimic. Mai țineți minte cele două mari diversiuni când, el nu se confruntase cu Ponta și oricum pierdea. Era Rareș Bogdan admiratorul lui Iohannis și era propagată ideea că nu se face nicio confruntare, deodată vine Rareș Bogdan și zice gata avem confruntare.

Mai țineți minte că acolo Lavina Șandru a îndrăznit să pună câteva întrebări, mai aveau puțin și o linșau. După asta, vine marea escrocherie de la B1 condusă de doamna aia care a ajuns purtător de cuvânt. Problema era în felul următor, în orice dispută Iohannis pierdea dacă îl luai spontan. A făcut un asemenea sistem în care Ponta nu s-a putut desfășura. Ați văzut, la Biden și Trump, îi dai posibilitatea să se desfășoare.

La o confruntare cum a fost cea făcută de Turcescu, cea cu Geoană era cam greu să furi. Toate aceste lucruri le vom avea la prezidențiale. Mă întreb ce emoție o să genereze”, conchide Ion Cristoiu.