Diverse

Ipoteză. O parte din continentele lumii se vor uni într-unul singur, iar Oceanul Pacific va dispărea. Când se va întâmpla aceasta

Ipoteză. O parte din continentele lumii se vor uni într-unul singur, iar Oceanul Pacific va dispărea. Când se va întâmpla aceasta
ndtv.com

„Noul supercontinent rezultat a fost deja numit Amasia, deoarece unii cred că Oceanul Pacific se va închide (spre deosebire de Oceanul Atlantic şi Oceanul Indian) atunci când America se va ciocni cu Asia„.

Zilele Oceanului Pacific sunt numărate. Un studiu recent schimbă teoriile privind imaginea planetei în viitor

Zilele Oceanului Pacific sunt numărate, arată o simulare computerizată a mișcării plăcilor tectonice aflate în continuă mișcare, realizată de cercetători australieni, zilele Oceanului Pacific sunt numărate. Dar, cu toate aceastea, cel mai vechi ocean de pe planetă mai are însă încă 300 de milioane de ani de existență.

Însă, în ultimii săi „ani de viață”, Pacificul cu greu va mai arăta precum vasta întindere albastră din prezent, arată un studiu al  cercetătorilor de la Universitatea Curtin din Australia.

Anual, oceanul se reduce cu câțiva centimetri, așa cum se întâmplă de când era un superocean care înconjura ultimul supercontinent din Pangea. În interiorul oceanului plăcile tectonice se ciocnesc și se deplasează una peste alta. Iar aceste locuri din Pacific, cunoscute sub numele de „Inelul de foc”, funcționează precum canalele de scurgere a căzii de baie. Iar câțiva centimetri din placa Pacificului alunecă, anual, sub placa eurasiatică și placa indo-australiană,  distanța dintre America de Nord, Asia și Australia micșorându-se.

Oceanul Pacific a fost supus mai multor simulări

Există păreri diferite ale oamenilor de știință referitoare la modul cum va arăta următorul supercontinent sau cum se va forma, însă, potrivit multor simulări, Oceanul Pacific nu va mai exista.

Potrivit unor studii, Oceanul Atlantic, care azi se extinde, în viitor, acesta ar putea începe să se micșoreze, creând, astfel, un supercontinent înconjurat de un super ocean Pacific.

Pe de altă parte, cercetătorii de la Universitatea Curtin au o cu totul altă părere. Astfel, în loc să se formeze un al doilea continent asemănător Pangea, pamenii de știință din Australia susțin că va apărea un nou supercontinent, numit Amasia, rezultat din ciocnirea dintre America de Nord și Asia. Referitor la acest aspect, cercetatorii de la Universitatea Curtin au făcut o serie de simulări, care se bazează pe parametri reali ai plăcii și a mantalei din prezent și din trecut, iar acei parametri au fost apoi introduși într-un supercomputer pentru a prezice viitorul.

Omul de știință Chuan Huang, coordonatorul echipei de cercetare din Australia, a declarat:

  • „În ultimele două miliarde de ani, continentele Pământului s-au ciocnit pentru a forma un supercontinent la fiecare 600 de milioane de ani, cunoscut sub numele de ciclul supercontinentelor. Acest lucru înseamnă că actualele continente urmează să se unească din nou peste câteva sute de milioane de ani”.
  • „Noul supercontinent rezultat a fost deja numit Amasia, deoarece unii cred că Oceanul Pacific se va închide (spre deosebire de Oceanul Atlantic şi Oceanul Indian) atunci când America se va ciocni cu Asia. De asemenea, se aşteaptă ca Australia să joace un rol în acest eveniment important pentru Pământ, ciocnindu-se mai întâi cu Asia şi apoi conectând America şi Asia odată ce Oceanul Pacific se va închide”.
  • „Simulând cu un supercomputer modul în care plăcile tectonice ale Pământului ar trebui să evolueze, am reușit să arătăm că în mai puțin de 300 de milioane de ani este posibil ca Oceanul Pacific să dispară, permițând formarea Amasiei, ceea ce demontează unele teorii ştiinţifice anterioare”.

Potrivit simulării realizate de oamenii de știință australieni Oceanul Pacific, și nu Oceanul Atlantic sau Marea Caraibelor, vor fi distruse atunci când s-ar forma Amasia, ceea ce contravine cu alte simulări efectuate de-a lungul timpului de alte echipe de cercetători.

În acest context, cercetătorul Zheng-Xiang Li a afirmat: „Pământul, așa cum îl știm, va arăta drastic diferit când se va forma Amasia. Este de așteptat ca nivelul mării să fie mai scăzut, iar supercontinentul vast va fi foarte arid„.

Studiul din Australia este doar unul dintr-un ling șir de simulări privind un viitor supercontinent, toate încercând să prezică cum va arăta planeta noastră în viitor. Un alt model este puțin probabil să pună capăt dezbaterii, dar acesta nu este singurul care prezice dispariția Pacificului. Într-un scenariu, în care se formează un supercontinent numit Novopangaea, Americile se ciocnesc de Antarctica înainte de a se lovi de Eurasia și Africa.  Oricare ar fi rezultatul, un lucru este sigur: Pământul și oceanele sale nu vor mai fi niciodată la fel, scrie sciencealert.com