Actual International

Israelul anunță că operațiunea ”Dawn” și-a atins obiectivele, dar Jihadul Islamic Palestinian are altă părere

Israelul anunță că operațiunea ”Dawn” și-a atins obiectivele, dar Jihadul Islamic Palestinian are altă părere

Operațiune care și-a atins țintele, așa este prezentată acțiunea militară și armată din Fâșia Gaza. Dar Jihadul Islamic Palestinian are altă părere, după ce un membru reprezentativ Hamas a fost ucis, pentru prima dată, în luptele dintre cele două părți implicate în conflict.

Israelul anunță că operațiunea ”Dawn” și-a atins obiectivele, dar Jihadul Islamic Palestinian are altă părere

Operațiunea „Dawn”, pe care Forțele de Apărare israeliene au lansat-o vineri în Fâșia Gaza împotriva grupării Jihadul Islamic,și-a atins obiectivele și nu are rost să o continuăm”, a declarat premierul din Israel, Yair Lapid. Declarația a fost făcută, public, la o întâlnire cu șefii municipalităților din sudul țării, transmite Canalul 13 al televiziunii israeliene.

Noua escaladare a confruntărilor între Israel şi Jihadul islamic, cea mai gravă de la războiul-fulger de anul trecut, s-a soldat cu moartea a 31 de palestinieni, inclusiv şase copii, începând de vineri, potrivit France Presse, care citează Ministerul sănătăţii din Gaza.

Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza, pe fondul noii escaladări armate cu gruparea Jihadul Islamic, au transmis duminică surse de securitate egiptene, citate de Reuters şi AFP.

Ce știm despre Jihadul Islamic Palestinian

Mișcarea Jihadul Islamic în Palestina, cunoscută în Occident ca Jihadul Islamic Palestinian (JIP), este o organizație islamistă palestiniană fondată în 1981, al cărui obiectiv este distrugerea Statului Israel și fondarea unui stat palestinian suveran și islamic. JIP a fost desemnată organizație teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană, Regatul Unit, Japonia, Canada, Australia, Noua Zeelandă și Israel. Iranul este unul din principalii finanțatori ai JIP.

Punctul oficial de vedere al Israelului

De la începutul operaţiunii sale din prima zi de weekend, Israelul a asigurat că vizează strict poziţii ale Jihadului Islamic, raportând eliminarea a 15 combatanţi ai acestei grupări, potrivit armatei israeliene.

Forţele israeliene au anunţat de asemenea arestarea în două zile a circa 40 de membri ai grupării respective în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de statul israelian, potrivit presei.

Răspunsul grupării palestiniene

Ca răspuns la raidurile asupra Fâşiei Gaza, gruparea palestiniană a lansat zeci de rachete asupra teritoriului israelian, cele mai multe dintre ele fiind interceptate de scutul antirachetă israelian.

Doi israelieni au fost răniţi uşor de schije, potrivit serviciilor de intervenţie rapidă.

Date informative

Potrivit analiștilor militari, aceasta este cea mai gravă escaladare a violenţelor dintre statul israelian şi grupările armate din Gaza, de la războiul din mai 2021, soldat la acea vreme cu 260 de morţi în 11 zile de partea palestiniană, inclusiv combatanţi, şi 14 morţi în Israel, inclusiv un soldat, potrivit autorităţilor locale, potrivit media.

Amintim că statul israelian a instituit din 2007 o blocadă împotriva Fâşiei Gaza, un teritoriu de 2,3 milioane de locuitori administrat de islamiştii din Hamas.

Ce spun ”capii” grupării Hamas

Hamas spune că Muhammad Afana, din tabăra de refugiați Jabaliya, a fost ucis pe fondul „agresiunii sioniste continue” în Fâșia Gaza. Israelul , într-o declarație oficială, arată că exploziile mortale din Jabaliya din aceste zile au fost provocate de rachete PIJ lansate greșit. Nu este clar, potrivit media, dacă Afana a fost ucis într-unul dintre aceste incidente.

Forțele de Apărare ale Israelului au subliniat că sunt interesate doar de țintirea agenților și a siturilor PIJ din Fâșia Gaza, nu și de Hamas.

De la începutul operaţiunii sale vineri, Israelul a asigurat că vizează strict poziţii ale Jihadului Islamic, raportând eliminarea a 15 combatanţi ai acestei grupări, potrivit armatei israeliene. Forţele israeliene au anunţat de asemenea arestarea în două zile a circa 40 de membri ai grupării respective în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de statul israelian, conform AFP.

Ce se știe despre Hamas

Hamas este acronim al Harakat al-Muqawama al-Islamiyya – „Mișcarea de rezistență islamică“. Hamas este o organizație paramilitară palestiniană islamistă.

Scopul său declarat este cucerirea teritoriilor aflate în prezent în cadrul statului Israel, Cisiordania și Fâșia Gaza.

Uniunea Europeană, Canada, Statele Unite și Israel consideră Hamas un grup terorist al cărui atacuri îndreptate preferențial contra populației civile și alte abuzuri privind drepturile omului, au fost condamnate de Națiunile Unite și Organizația pentru protecția Drepturilor Omului.

La alegerile din 2006, Hamas a înfrânt electoral și fizic rivalii din Fatahul autorităților palestiniene prin lupte armate și asasinate și a cucerit stăpânirea Fâșiei Gaza și separarea ei politică și economică de Autonomia Palestineană.

Hamas nu iartă, gruparea fiind recunoscută pentru acțiunile răzbunătoare care au avut loc de-a lungul timpului.

Foto: Profimedia Images/ video: youtube (documentar)