International

Joe Biden, criticat pentru vizita în Arabia Saudită

Joe Biden, criticat pentru vizita în Arabia Saudită
Arhivă

Săptămâna viitoare, președintele SUA va merge în Arabia Saudită, în pofida numeroaselor voci care îl acuză de că își încalcă cuvântul dat anterior, de a determina această țară să producă mai mult petrol.

Joe Biden a ținut să clarifice această controversă înainte de a pune piciorul pe pământ saudit. Președintele American a susținut, într-un articol publicat de Washington Post, că vizita sa are ca scop consolidarea „unui parteneriat strategic care se bazează pe interese şi responsabilităţi reciproce, respectând în acelaşi timp valorile americane fundamentale”.

Înainte de a fi ales la Casa Albă, Biden promisese că va face din Arabia Saudită o paria pe scena internaţională, ca urmare a asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi.

Programul președintelui american

Președintele SUA va merge marţi în Israel, unde se va întâlni cu prim-ministrul interimar Yair Lapid şi cu liderul palestinian Mahmoud Abbas, urmând apoi să ajungă vineri la Jeddah, în Arabia Saudită, relatează Agerpres.

„Ştiu că mulţi nu sunt de acord cu decizia mea de a pleca în Arabia Saudită. Părerile mele despre drepturile omului sunt clare şi de durată, iar libertăţile fundamentale sunt mereu pe ordinea de zi atunci când călătoresc şi vor fi şi în timpul acestei călătorii”, a declarat preşedintele american. Biden a reamintit că a desecretizat un raport exploziv al serviciilor secrete americane cu privire la circumstanţele morţii lui Jamal Khashoggi, fără a menţiona numele prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, care, conform aceluiaşi raport, a aprobat asasinatul.

Cum își justifică Joe Biden vizita în Arabia Saudită

Preşedintele american urmează să se întâlnească chiar cu bin Salman la Jeddah ca parte a unei întâlniri extinse cu anturajul regelui Arabiei Saudite. Biden a invocat nevoia de a contracara Rusia, de a se pune în „cea mai bună poziţie posibilă” faţă de China şi pentru a asigura o „mai mare stabilitate” în Orientul Mijlociu.

„Pentru a face aceste lucruri, trebuie să avem o relaţie directă cu ţările care pot contribui la aceasta. Arabia Saudită este una dintre ele”, a continuat Biden.

„În Arabia Saudită, am schimbat politica cecurilor în alb pe care am moştenit-o de la fostul preşedinte Donald Trump … Încă de la început, scopul meu a fost să reorientez – dar nu să rup – relaţiile cu o ţară care a fost partenerul nostru strategic timp de 80 de ani”, a mai explicat Biden.

O miză important a vizitei – petrolul

Preşedintele american a făcut referire şi la o miză importantă a călătoriei sale – petrolul, într-un moment în care preţurile au explodat. Washingtonul ar dori ca toate ţările din Golf să producă mai mult pentru a contribui astfel la scăderea preţurilor. Orientul Mijlociu este „sub o presiune mai scăzută şi este mai integrat decât acum 18 luni”, când a ajuns la Casa Albă, a mai ţinut să evidenţieze Joe Biden.

El a amintit în special de apropierea dintre Israel şi mai multe ţări arabe, începută în administraţia republicană a lui Donald Trump. În acest sens, Administraţia Biden va aprofunda şi va extinde acest proces.