Actual

Lipsa televizorului a declanșat incendiul din Penitenciarul Iași. Criminalul tinerilor de la medicină a suferit arsuri grave

Lipsa televizorului a declanșat incendiul din Penitenciarul Iași. Criminalul tinerilor de la medicină a suferit arsuri grave

În Penitenciarul de maximă securitate Iași, unde a izbucnit un incendiu,  se află închis și marocanul Ahmed Sami El Bourkadi, pe care procurorii au reușit să îl încarcereze, având la dosar toate informațiile necesare pentru incriminarea acestuia, în cazul dublului asasinat, care a îngrozit o țară întreagă.

Lipsa televizorului a declanșat incendiul din Penitenciarul Iași. Criminalul tinerilor de la medicină a suferit arsuri grave

 Dus de urgență la Dispensarul Penitenciarului, cu arsuri grave, presa locală și nu numai, a scris că este posibil ca acesta să se fi ”autoincendiat”. Mulți se așteptau ca tânărul să aibă remușcări după odioasa crimă din cartierul rezidențial ieșean Moara de Vânt.  Cu toate acestea, reprezentanții Penitenciarului Iași au transmis că un alt deținut a fost cel care a provocat un incident în spatele gratiilor, ci nu studentul marocan. Conform opiniei acestora, o altă persoană care era încarcerată într-o secție alăturată celei în care se afla Ahmed Sami El Bourkadi a dat foc unei saltele, dar nu au fost înregistrate victime.

Totodată, Raluca Andrei, avocata principalului suspect al dublei crime de la Iași, a făcut și primele declarații referitoare la informațiile apărute în presă, scrie Gândul.

„Din primele cercetări un deținut a încercat să dea foc la o saltea, s-au alertat gardienii, s-a intervenit de urgență, nu au fost victime și nici deținuți transportați la spital. Clientul meu nu a fost implicat în nimic, a fost transferat ieri, i s-au acordat toate drepturile, s-a programat vizita cu familia, i s-a activat cartela să cumpere lucruri din magazin. El este pe secția 9, camera 4. Niște deținuți, condamnați definitiv, de pe secția 7, au fost nemulțumiți că nu au primit televizor în cameră și a fost un conflict pe secția respectivă, dezamorsat în timp scurt”.

Un psiholog de penitenciar, Mihai A., a spus, pentru infoactual.ro, că în mod frecvent cei cu venituri substanțiale, obișnuiți cu un mod de trai în bunăstare, solicită chiar din prima zi de încarcerare ”un separeu” sau o cameră specială. El le răspunde tuturor, ”da, da singur vei primi”… numai că, ulterior, separeul se dovedește a fi la comun, fără  vreun ”tratament” preferențial. Așa că dorințele neîndeplinite au fost cauza incendiului și în cazul celor care își ispășesc pedepsele la Penitenciarul Iași.

Cine este responsabil de incendiere, rezultatul unei anchete interne

Principalul suspect și deocamdată singurul ”vinovat” a fost dus la dispensarul închisorii, în stare gravă, potrivit gândul.ro. Faptul că prezenta arsuri grave a fost un motiv în plus pentru care polițiștii au demarat o anchetă internă, pentru a stabili împrejurările care au condus la acest eveniment nedorit, dar și cum a avut acces la sursa de foc și alte amănunte de acest gen.

”Autorul” crimei din Moara de Vânt a primit, câteva zile în urmă, înștiințarea cum că Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a demarat procedurile judiciare, el fiind acuzat de omor calificat, în dosarul privind uciderea Vanesei Burlacu și a iubitului ei, Youssef Ajniyah.

În baza probelor adunate la dosar, anchetatorii ieșeni aduc acuzații grave marocanului. Astfel, acesta este acuzat de omor, furta calificat, acces ilegal la un sistem informatic, precum și efectuarea unor operațiuni financiare, în mod fraudulos, scrie BZI.

Ce spune gura târgului ieșean, dar și avocata, despre monstruoasa crimă

Între oamenii simpli, cunoscători și necunoscători, polițiști și anchetatori, inclusiv avocata, toți prezintă același numitor comun. Acesta face referire directă la ”modus operandi”, respectiv modul de operare în cazul acestei crime.

Avocata care îl reprezintă pe studentul canadian de origine marocană Ahmed Sami El Bourkadi spune că cele două victime din vila de pe Moara de Vânt nu ar fi fost înjunghiate cu un cuțit. Mai mult, Raluca Andrei susține că persoana sau persoanele care au comis crimele par că știau foarte bine ce fac. „Nu e o manieră tipică pentru o persoană care nu a mai ucis pe nimeni!”, spune cunoscuta avocată ieșeană.

O întrebare stă așezată la loc de cinste pe un site public, în timp ce rețelele de socializare sunt pline de dialoguri și dezbateri pe tema crimei odioase din Moldova românească.

….”i-a dat la pneumotorax…” Dacă se știe anatomie și tânărul acuzat cunoaște, să vorbim despre pregatirea lui în domeniu. Se știe acest tânăr „nu a mai comis crime”?

De-a lungul timpului, cunoscătorii medicinei, cei care au recurs la crime și alte fapte odioase, s-au putut deosebi de ceilalți, cu ochiul liber.

Oamenii simplii, din Iași, sunt de părere că acest tânăr marocan nu a acționat singur și nu există o singură persoană vinovată, fiind posibilă existența unui grup infracțional organizat. Despre aceasta, lăsăm ancheta să se deruleze ăn continuare, deoarece procurorii încă adună acte la dosar.

Analizele medicale și testele psihologice care se impun, inițial, în cazul oricărui presupus criminal, aplicate și în cazul lui Ahmed Sami El Bourkadi, au evidențiat faptul că acesta are discernământ și este în deplinătatea facultăților mintale.

Filmul crimelor care au cutremurat Iașul

La mijlocul lunii decembrie 2021, autoritățile ieșene au fost alertate cu privire la faptul că un student marocan, Youssef Ajniyah (25 de ani), nu a mai sosit în Belgia. Acesta avea un bilet de avion cu punctul de plecare de pe Aeroportul Iași. Anchetatorii au mers la ultima adresă cunoscută a acestuia și au făcut o descoperire șocantă: studentul de la UMF și iubita lui, Ioana Vanesa Burlacu, erau decedați în vila închiriată în zona Moara de Vânt.

Cele două victime prezentau zeci de lovituri pe corp, leziuni ce au fost create cu ajutorul unui obiect înțepător.

Anchetatorii încă din faza incipientă au ajuns la concluzia că principalul suspect al dublei crime este nimeni altul decât Ahmed Sami El Bourkadi. El ar fi plecat la scurt timp de la producerea crimelor în Italia. Acesta a fost prins în Roma și adus în Iași, după emiterea unui mandat de arestare pe numele său.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu

Foto: BZI