Diverse

O regină a plecat, o „doamnă de fier” a venit. Liz Truss își începe mandatul cu mari provocări

O regină a plecat, o „doamnă de fier” a venit. Liz Truss își începe mandatul cu mari provocări

Margaret Thatcher, Angela Merkel sunt femeile reprezentative implicate în politica guvernamentală. Exact acest model îl dorește și Liz Truss, noul prim ministru al Marii Britanii.

De ce vrea să fie o nouă Doamnă de Fier

În campania pentru a deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss s-a inspirat din modelul lui Margaret Thatcher și a promovat o ortodoxie a partidului care prevede taxe mai mici, mai puțin guvern și o opoziție față de Uniunea Europeană.

Chiar și ei îi place atunci când unii jurnaliști o numesc, mai în glumă, mai în serios „viitoarea doamnă de fier a Marii Britanii”. 

Modele de femei puternice: Margaret Thatcher și Angela Merkel. Foto: The Guardian

Totodată, Truss a preluat frâiele regatului cu doar două zile înainte ca Regina Mamă să moară. Urmează 10 zile de doliu în care politica ia o pauză, însă toate așteptările poporului încep să fie săsfrânte asupra sa. De asemenea, se marchează un eveniment unic în istoria UK: un nou rege și un nou prim ministru, ambele evenimente în mai puțin de o săptămână.

O mică istorioară cu umor

Când un jurnalist britanic i-a cerut lui Liz Truss să numească defectul de caracter pe care ar dori cel mai mult să îl repare, aceasta a mărturisit, ferm, fără să stea pe gânduri: „Cred că unii dintre prietenii mei ar spune că sunt puțin implacabilă„.

Răspunsul ei a stârnit chicoteli din partea unei adunări de membri ai Partidului Conservator; la urma urmei, această întrebare este, de obicei, o invitație pentru un politician de a recurge la o laudă umilă.

Foto: Capture France 24