Actual International

Cutremur în guvernul de la Londra. Ministrul cheie o critică deschis pe Liz Truss în scrisoarea de demisie

Cutremur în guvernul de la Londra. Ministrul cheie o critică deschis pe Liz Truss în scrisoarea de demisie
Infoactual

În ultimele zile, premierul britanic Liz Truss face eforturi disperate de a-și păstra fotoliul pe care îl ocupă în prezent. După vizita la regele Charles care i-a spus oftând ”o, dear”, într-un fel ”dragă, iar tu”, zilele ei au început să fie numărate. Pentru că greul de aici a început.

Cutremur în guvernul de la Londra. Ministrul cheie o critică deschis pe Liz Truss în scrisoarea de demisie

Suella Braverman, șefa ministerului de interne de la Londra, și-a anunțat demisia din guvernul londonez, miercuri, după ce a stat numai șase săptămâni în această funcție.

În scrisoarea de demisie, în care Braverman susține că renunță la funcție din cauza unei greșeli administrative, ea a criticat-o deschis, cu subînțeles, pe șefa guvernului, Liz Truss, potrivit BBC.

„Imediat cum mi-am realizat greșeala, am raportat-o rapid pe toate canalele oficiale și l-am informat pe secretarul de cabinet. Ca ministru de interne, trebuie să respect cele mai înalte standarde, iar demisia mea este lucrul corect în acest caz. Guvernarea se bazează pe faptul că oamenii își acceptă responsabilitatea pentru greșelile lor.

Să ne prefacem că nu am greșit și să mergem înainte de parcă toată lumea nu a văzut că am greșit, sperând că totul va fi bine în mod magic nu reprezintă seriozitate în politică. Am făcut o greșeală, accept responsabilitatea pentru ea și demisionez”, scrie Braverman în scrisoarea adresată premierului Liz Truss.

Fostul ministru de interne de la Londra. Foto: Antena 3

Prin urmare, fostul ministru sugerează că premierul ar trebui să îi urmeze exemplu prin demisie, spunând totodată, printre altele:

”Este evident pentru toată lumea că trecem prin vremuri grele. Am îngrijorări cu privire la direcția pe care merge acest guvern. Nu doar că ne-am încălcat promisiunile cheie pe care le-am făcut votanților noștri, dar am avut îngrijorări serioase cu privire la angajamentul guvernului de a onora angajamentele din manifest”.

Ministrul Braverman (foto) şi-a motivat demisia prin faptul că faptul că a trimis unui coleg din Parlament un document oficial folosind contul său personal de mail, ceea ce reprezintă o „încălcare tehnică” a regulilor guvernului. ”Am făcut o greșeală, îmi accept responsabilitatea și demisionez”, a scris ea pe Twitter.

Braverman este al doilea membru care plecă din cabinet, la mai puțin de o săptămână după ce Truss l-a „sacrificat” anterior pe ministrul de Finanțe, Kwasi Kwarteng.

Concluzii

Reacții împotriva premierului britanic au loc vizibil și deschis. Una dintre acestea este opinia parlamentarului pentru Hazel Grove din Manchester care a cerut în mod explicit ca Truss să demisioneze. El a declarat în Camera Comunelor că a „depus” o scrisoare de neîncredere.

Politicianul le-a spus parlamentarilor: „Nu pot să mă duc să mă confrunt cu alegătorii mei, să îi privesc în ochi și să le spun că ar trebui să sprijine marele meu partid. Iar sondajele par să confirme acest lucru”.

Potrivit presei, acesta este doar al șaselea care solicită public plecarea lui Truss, canalele de știri raportează că mulți își exprimă aceleași opinii, dar în privat. Mulți i-au contestat autoritatea, iar alții au spus că este prim-ministru doar cu numele, dar, în ciuda acestui fapt, ea a promis că va continua să lupte.

Grant Shapps, care este nominalizat pentru a o înlocui pe Suella Braverman, după ce aceasta a deminsionat din funcția de ministru de interne, a criticat politicile lui Liz Truss. Shapps, care nu este nici el străin de controverse, este un fost membru al guvernului lui Boris Johnson și l-a susținut pe Rishi Sunak în cursa pentru șefia Partidului Conservator.

Premierul Liz Truss spune că nu va demisiona din funcție, deși își recunoaște greșelile făcute în politica financiară, a scris ieri Infoactual.