Actual

Magazinele au rămas fără marfă. Unde în România e acest peisaj postapocaliptic

Magazin gol Sursă foto Unsplash

Condițiile meteo vitrege, care în nord-estul țării au dus chiar și la avertizări de cod roșu de ninsori din partea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), au multe urmări nefericite. În afara daunelor materiale considerabile și a locuințelor rămase fără curent electric, precum și a șoferilor blocați printre nămeți, mai există o problemă: furnizorii nu au mai reușit să-și distribuie marfa magazinelor dion regiunile afectate.

Astfel, rafturile supermarketurilor din Botoșani și Suceava constituie o imagine dezolantă. Cele două județe învecinate se confruntă cu o penurie din cauza condițiilor meteo, fără precedent pentru luna aprilie. Se preconizează că abia peste câteva zile magazinele vor fi din nou aprovizionate. Ceea ce este o veste înfricoșătoare pentru localnicii care nu au multe provizii acasă, dat fiind că lipsesc de pe rafturi inclusiv produse de bază.

Situație fără precedent în nordul Moldovei

Regiunea nord-estică a țării este una dintre cele mai reci și bogate în precipitații din România. Chiar și așa, situația din ultimele zile, cauzată de vortexul polar și de curenți mediteraneeni, a depășit orice închipuire. Astfel, Administrația Națională de Meteorologie a dat atenționări meteo pentru aproape toate județele țării – singurele care au rămas constant în zona verde au fost Constanța și Tulcea. Cele mai afectate au fost județele din nord-est, Iași, Botoșani, Vaslui și Neamț fiind în primă fază cel mai puternic lovite de acest vortex polar. Tot în aceste județe s-a instituit pentru o scurtă perioadă cod roșu de ninsori, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată în România în luna aprilie.

Totuși, județul Suceava a avut și el de suferit, chiar dacă a suferit condiții meteo comparativ mai blânde față de unitățile administrative învecinate. Din cauza a numeroase drumuri naționale și europene care s-au închis, regiunea din nord-estul României a rămas practic deconectată de toate celelalte zone, ceea ce afectează și transportul alimentelor și aprovizionarea magazinelor, titrează realitatea.net.

Cât va mai dura calvarul?

Conform specialiștilor în meteorologie, weekendul va asigura temperaturi mai blânde în întreaga țară. Moldovenii se pot aștepta la temperaturi maxime de 8…15 grade Celsius în următoarele câteva zile. Totuși, minimele vor ajunge de multe ori sub pragul înghețului. Va și dura o perioadă până când depunerile de zăpadă se vor topi cu totul, dat fiind că ele au ajuns la cel puțin 40-50 de centimetri, iar în zonele în care a viscolit, autoritățile s-au confruntat chiar și cu troiene de doi metri. Precipitațiile vor fi mai degrabă mixte sua sub formă de ploaie, ceea ce este o veste bună, chiar dacă ele rămân abundente din punct de vedere cantitativ.