Actual

Magistrații bulgari au respins cererea de arest la domiciliu a Elenei Udrea. Decizia finală în dosar este așteptată pe 19 aprilie

udrea

Curtea de Apel din Sofia a hotărât ca Elena Udrea să rămână în arest preventiv în Bulgaria, până în momentul în care este decisă posibila sa extrădare. Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare cu executare.

Curtea de Apel din Sofia i-a respins joi cererea de arest la domiciliu, decizia fiind definitivă!

Potrivit informațiilor furnizate de Antena 3, cererea Elenei Udrea de înlocuire a arestului cu arestul la domiciliu a fost respinsă. Miercuri, judecătorii din Bulgaria au amânat cu cinci zile pronunţarea în dosarul în care se discută extrădarea Elenei Udrea în România, pentru a ispăşi pedeapsa primită în dosarul Gala Bute.  Aceștia au solicitat informații suplimentare de la autoritățile din România, și de asemenea informații despre condițiile de detenție de la noi din țară.

Totodată, magistrații bulgari au respins și actele medicale depuse la instanță de avocații Elenei Udrea. Judecătorii au precizat că aceste acte nu indică faptul că rămânerea în arest va accentua problemele medicale pe care ea le are.

Așadar, Elena Udrea va rămâne în arest preventiv în Sofia până în 19 aprilie, când se va decide dacă va fi sau nu extrădată.

Elena Udrea a fost prinsă de grănicerii bulgari în 8 aprilie, când încerca să treacă granița spre Grecia, prin vama Kulata. Trecuseră doar câteva ore de când judecătorii Instanței Supreme anunțaseră sentința de condamnare.

Dacă nu va ajunge în România, Elena Udrea a spus că va rămâne în Bulgaria, unde a închiriat o locuință unde ar putea să stea, pentru că, spune ea, „are grave probleme de sănătate”.

Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box.

În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

„Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.