Actual

Mai mult în vacanță decât la școală. Zile libere pentru elevi în anul școlar 2023-2024

400.000 de elevi, Sursa foto GdS
Sursa foto GdS

Mai mult în vacanță decât la școală. Aceasta este concluzia la care specialiștii au ajuns cu privire la sistemul românesc. Elevii din țara noastră au parte de foarte multe zile de vacanță. Deși acest lucru este o bucurie pentru ei, unii experți avertizează că ar putea exista probleme pe termen lung.

Vineri, 5 octombrie, elevii vor avea liber de la cursuri. Acest lucru este facilitat de sărbătorirea Zilei Educației. De asemenea, luna asta, elevii vor mai beneficia de pauză. Cei care studiază în București și Ilfov, vor primi liber de la cursuri cu ocazia Sfântului Dumitru.

Mai mult în vacanță decât la școală

Copiii sunt mereu foarte fericiți de vacanțele sau zilele libere pe care le au de la școală. Dar, aceste zile libere cresc stresul părinților, care nu au cu cine să îi lase pe cei mici acasă. Iar aceste libere se pare că sunt din ce în ce mai multe.

România este în topul țărilor europene cu cele mai multe zile libere de la școală. Școala de abia a început și elevii se bucură de zilele libere. Astăzi pe 5 octombrie, aceștia nu vor participa la cursuri. De asemenea, urmează un nou liber pe 27 octombrie, de Sfântul Dumitru. Dar, această zi va fi liberă doar pentru elevii din București și Ilfov. De asemenea, vacanța de toamnă a elevilor se apropie cu pași repezi.

Elevii sunt încântați

Mai mult în vacanță decât la școală. Cum era de așteptat, elevii sunt în extaz când aud de zile libere de la cursuri. În acest timp, au prilejul de a se distra și de a se bucura, fără grija școlii. „Mi se pare un pic paradoxal aşa, pentru că fix de Ziua Educației nu mergem la liceu, dar nu pot decât să mă bucur.” a explicat o elevă.

Pentru cei mai preocupați de învățătură, o zi liberă reprezintă un prilej pentru a te pune la punct cu materia. „Pe mine mă ajută foarte mult ziua de mâine, pentru că weekendul meu este full, avem niște teste și atunci o să mă pregătesc pentru ele.” a spus un elev.

Stresul părinților

Mai mult în vacanță decât la școală. Pentru că cei mici nu merg la școală, părinții trebuie să vină cu planul alternativ. Pentru ca cei mici să nu rămână singuri acasă. Mulți părinți spun că sunt nevoiți ca în aceste zile libere să își ia concediu de la muncă. „Ai ce face, n-ai ce face, trebuie să îţi iei concendiu, mai pe la un bunic, pe la vecini. Normal că îi afectează, pentru că ce lipsesc trebuie să recuperăm noi cu ei acasă.” a spus un părinte.

Elevii români au parte de 120 de zile libere în cadrul anului școlar. Acest număr este destul de mare față de alte state. În Olanda, elevii au parte doar de 77 de zile libere. Ministrul Educației spune că în ciuda vacanțelor, cei mici urmează un ritm potrivit de învățare. „Există în toate statele o serie de zile libere consfinţite prin contractul colectiv de muncă sau prin structura anului şcolar. Cred că ceea ce este important este să avem o ritmicitate potrivită.” a semnalat Ligia Deca, ministrul Educaţiei, conform Observator .