Actual

Mai mulți bani pentru ucraineni! Metoda de alocare a fondurilor a fost modificată de către Guvern

Refugiați ucraineni, sursa foto PSnews
sursa foto PSnews

Familiile ucrainene cu copii înscriși în creșe, grădinițe și școli din România pot beneficia, începând cu luna mai, de un ajutor financiar lunar de 2.000 de lei.

Ca urmare, începând cu data de 1 mai 2023, familiile și persoanele singure sosite din Ucraina vor primi lunar o sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană din bugetul Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență/Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Mai mulți bani pentru ucraineni

Concret, statul va asigura 750 de lei pe lună pentru o persoană singură sau 2.000 de lei pe lună pentru o familie, plus 600 de lei pe lună de persoană pentru cheltuieli de hrană, pe parcursul celor patru luni.

Potrivit Edupedu.ro, după 4 luni consecutive, familiile și persoanele singure ar urma să primească o sumă forfetară în fiecare lună, până la sfârșitul anului 2023, pentru acoperirea cheltuielilor cu locuința. O persoană singură va primi 750 de lei pe lună sau o familie ar urma să primească 2.000 de lei pe lună ca ajutor financiar începând cu a cincea lună.

Persoanele trebuie să depună o cerere la primărie și trebuie să fie beneficiari de protecție temporară pentru a putea beneficia de ajutorul de la stat din prima lună din cele maximum patru luni consecutive ale fondurilor menționate mai sus.

Metoda de alocare a fondurilor a fost modificată de către Guvern

Printr-o Ordonanță de Urgență (OUG), guvernul a modificat modul în care sunt distribuiți banii către refugiații ucraineni. Suma exactă, care este încă în aer, va fi distribuită printr-o Hotărâre de Guvern (HG). La început, era vorba de aproximativ 2000 de lei pe lună.

În loc să fie dată refugiaților ca până acum, alocația va fi dată lunar fiecărei familii timp de patru luni, după care va fi acordată doar dacă atât refugiații, cât și copiii lor sunt înscriși în sistemul de învățământ românesc și pe piața muncii.

Inițial, guvernul plănuia să aloce 2.000 de lei fiecărei familii, față de 50 de lei pentru locuință și 20 de lei pentru hrană pentru fiecare refugiat în parte, în fiecare zi, așa cum prevedea schema anterioară „50/20”.

Decretul guvernamental adoptat acum specifică doar metoda de alocare a fondurilor; nu mai precizează suma inițială. Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, aceasta va fi stabilită printr-o hotărâre de guvern.

Guvernul român va acorda aceste fonduri pentru a acoperi cheltuielile de cazare pentru familiile și refugiații singuri care optează să rămână în România. De când Rusia vecină a invadat Ucraina, 3,8 milioane de ucraineni au călătorit prin România. Doar 110.000 de persoane, dintre care 5.007 sunt angajate, au rămas în România, potrivit Mediaflux.