International

China vrea să aducă pacea în lume! Reprezentat special al țării va vizita Ucraina și Rusia

China și Ucraina, sursa foto dreamstime
, sursa foto dreamstime

Trimisul special al Chinei va vizita Ucraina pentru a discuta despre „soluționarea politică” a războiului. China va trimite începând de luni un emisar special în Ucraina, Rusia și alte națiuni europene, a anunțat vineri Beijingul, cel mai înalt diplomat chinez care va vizita această țară devastată de război de la invazia Moscovei de anul trecut.

„Începând cu 15 mai, ambasadorul Li Hui, reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, va vizita Ucraina, Polonia, Franța, Germania și Rusia pentru a comunica cu toate părțile cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.

Turneul lui Li a arătat „angajamentul Chinei de a promova pacea și discuțiile”, a spus Wang. Pentru toate titlurile de ultimă oră, urmăriți canalul nostru Google News online sau prin intermediul aplicației.

„Arată pe deplin că China se află ferm de partea păcii”, a spus el. „China este dispusă să continue să joace un rol constructiv în construirea unui mai mare consens internațional cu privire la încetarea focului, încetarea războiului, deschiderea discuțiilor de pace și evitarea escaladării situației.” Președintele chinez Xi Jinping a discutat telefonic luna trecută cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelenskyy.

Beijingul a anunțat apoi că Li – ambasadorul Chinei în Rusia din 2009 până în 2019 – va conduce o delegație în Ucraina. Dar alegerea lui Li ca trimis special a ridicat semne de întrebare. Cu puțin timp înainte de a părăsi Moscova în calitate de ambasador, președintele Vladimir Putin i-a acordat medalia Ordinul Prieteniei, potrivit News.ro

Toate acestea, în timp ce Ucraina a pregătit contraofensiva

Forțele ucrainene au avansat cu aproximativ 2 kilometri în jurul orașului Bakhmut din estul țării în această săptămână și nu au renunțat la nicio poziție în acest timp, a declarat vineri ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar.

Ea i-a îndemnat pe ucraineni să nu țină cont de ceea ce ea a descris drept dezinformare rusă cu privire la situația din Bakhmut și din jurul acestuia, unde Ucraina a reușit să păstreze unele părți ale orașului în aproximativ 10 luni de lupte crâncene.

Unii bloggeri militari ruși au relatat joi că trupele ucrainene au străpuns părți ale liniei de front. Moscova a negat aceste informații și a declarat că situația este sub control.

„Cum acoperă inamicul bătăliile din Bakhmut? (Acesta) se laudă pe sine, vorbește despre presupuse succese și inventează povești despre comandamentul nostru militar”, a scris Maliar pe aplicația de mesagerie Telegram.

„În același timp, inamicul dă informații false despre lipsa armelor, care probabil urmărește să justifice situația reală”.

Descriind ceea ce ea a numit „situația reală” din ultima săptămână, ea a spus că „inamicul nu a reușit să își ducă la îndeplinire planurile; inamicul a suferit pierderi mari de efective; apărătorii noștri au avansat 2 km în sectorul Bakhmut; nu am pierdut nicio poziție în Bakhmut în această săptămână”.

Moscova vede Bakhmut ca pe o treaptă pentru a ataca alte orașe ucrainene. Kievul a declarat că menținerea apărării Bakhmut permite armatei ucrainene să pregătească o contraofensivă așteptată.