Actual International

Breaking: Marea Britanie are premier! Liz Truss îi ia locul lui Boris Johnson

Marea Britanie are premier! Liz Truss îi ia locul lui Boris Johnson
Arhivă/ Wikipedia

Liz Truss promite „un plan îndrăzneț de reducere a impozitelor și de creștere a economiei”, în timp ce pregătește un pachet de 100 de miliarde de lire sterline pentru a îngheța facturile la energie, după ce l-a învins pe Rishi Sunak cu 53% la 47% în competiția pentru conducerea conservatoare.Liz Truss a fost desemnată în această după-amiază drept noul lider al Partidului Conservator și va deveni mâine prim-ministru.
Există semne că Truss intenționează să înghețe facturile la energie cu un pachet masiv de subvenții în valoare de 100 de miliarde de lire sterline. Prețul gazelor a crescut din nou după ce Rusia a închis o conductă cheie către Europa, pe fondul conflictului din Ucraina

Liz Truss a promis că va fi „îndrăzneață” în reducerea taxelor și în revigorarea economiei după ce l-a învins astăzi pe Rishi Sunak în competiția pentru conducerea conservatoare.

Rezultatul de 57 la sută la 43 la sută – mai strâns decât se așteptau unii – a fost anunțat de președintele comitetului 1922, Sir Graham Brady, în cadrul unei ceremonii la Centrul QE2 din Westminster.

Truss a declarat că este „o onoare” să fie noul lider al „celui mai mare partid politic de pe Pământ”.

„Știu, convingerile noastre rezonează cu poporul britanic”, a spus ea.

„Am făcut campanie electorală în calitate de conservatoare și voi guverna în calitate de conservatoare… Voi oferi un plan îndrăzneț de reducere a taxelor și de creștere a economiei noastre”.

Ea a adăugat: „Vom obține o mare victorie pentru Partidul Conservator în 2024”.

Liz Truss i-a adus, de asemenea, un omagiu lui Boris Johnson, spunând că „a dus la bun sfârșit Brexit-ul, l-a zdrobit pe Jeremy Corbyn, a lansat vaccinul și i-a ținut piept lui Vladimir Putin”.

Dar noul premier se confruntă cu una dintre cele mai dificile traiectorii din ultimele decenii, temerile legate de inflație fiind acute, în condițiile în care prețurile la gaze cresc din nou, iar lira sterlină scade tot mai mult.
Se speculează din ce în ce mai mult că Truss va opta pentru o măsură îndrăzneață de tip furlough pentru a îngheța facturile la energie – posibil prin împrumuturi de bani pentru companii pentru a menține costurile la un nivel scăzut.

Prețurile cu ridicata la gaz au crescut cu aproximativ 30% astăzi, în urma deciziei Rusiei de a închide o conductă de gaz cheie

De asemenea, lira sterlină a coborât pentru scurt timp la minimul ultimilor 37 de ani față de dolarul american, ceea ce a dus la creșterea costurilor pentru multe mărfuri și importuri.

Truss a promis și un val de reduceri de taxe, menit să stimuleze creșterea economică. Ea a declarat la BBC că va dezvălui măsurile noi de ajutoare pentru gospodăriile aflate în dificultate, în decurs de o săptămână, dar a refuzat să precizeze detaliile.

„Înainte de a fi ales ca prim-ministru, nu ai toate mijloacele necesare pentru a face lucrurile”, a declarat ea în cadrul emisiunii Sunday with Laura Kuenssberg. „De aceea va fi nevoie de o săptămână pentru a pune la punct planurile precise și a ne asigura că suntem capabili să le anunțăm. De aceea nu pot intra în detalii în acest stadiu. Ar fi greșit”.