Actual Social

Mesajul primarului Nicușor Dan către bucureștenii care au caloriferele reci. Trebuie să pricepeți!

Mesajul primarului Nicușor Dan către bucureștenii care au caloriferele reci. Trebuie să pricepeți!

Primarul Bucureștiului a avut astăzi o conferință de presă în care a încercat să răspundă și întrebării jurnaliștilor: de ce nu este căldură și apă caldă în apartamente?

Ceea ce a spus primarul Nicușor Dan parcă ar fi un mesaj cifrat, dar, cu bunăvoință, trebuie să-l pricepeți. E o transcriere a textului după înregistrarea video. Măcar fraza asta să o rețineți, să nu vă mai faceți sânge rău căci, la urma-urmei, v-ați ales cu o lecție de fizică!

„Când e cald afară se pierde, când e frig tot se pierde. E o chestiune de fizică”

„Este o chestiune de fizică. Dar azi e bine. Deci dacă vă uitați azi pe graficul, pe harta de termoficare, să vedeți că sunt puține probleme. Datele pe care dumneavoastră le primiți sunt date exacte.

Sunt persoane care sunt afectate de avarii și sunt persoane, mult mai multe, 95, 96 97 % dintre bucureșteni, care nu au problemele pentru astea. Pentru că e nevoie de mai multă căldură și aceea care ajunge, nu ajunge, se pierde. E simplu. E fizică. Când este cald afară, se pierde, dar cea care nu se pierde și ajunge suficientă. Când este frig afară, tot se pierde, dar cea care ajunge, nu ajunge la toată lumea… Acei oameni trebuie să se gândească la primarii care ani de zile nu au făcut nimic în direcția asta. În sfârșit avem o abordare sistematică, în sfârșit dăm bani, în sfârșit ne-am apucat de lucrări pentru ca ei să nu mai sufere, asta este concluzia. Ei vor plăti facturile, așa cum orice om își plătește facturile”, a spus primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Speranțele lui Nicușor Dan din iarna 2021

În decembrie 2021, la un an de când Nicușor Dan preluase mandatul de edil, s-a anunțat că bucureștenii tremură în apartamente din cauza unei avarii. Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a spus că în prezent „CET Sud dă căldură la 75 de grade şi speră să se ajungă la 85 de grade în zilele care urmează”. Speranţa edilului este ca bucureştenii că aibă căldură în case măcar la nivelul iernii trecute.

A vorbit atunci despre „o situație excepțională”, care avea să devină tot mai excepțională odată cu trecerea timpului.

„În această săptămână, începând cu sâmbătă dimineaţa, când a început să se resimtă avaria de la CET Sud şi până la acest moment a fost o situaţie excepţională în Bucureşti. Această situaţie excepţională este în curs de a fi remediată, în sensul că CET Sud a început prin a da căldură la 50 de grade, a ajuns la 75 de grade în momentul ăsta şi sperăm, în câteva zile, să ajungem la 85. Nu se poate 90, pentru că trebuie să introducem apa de adaos, de care s-a vorbit. Prin aducerea acelor capacităţi suplimentare de producţie mobile putem să evităm să avem alte tipuri de avarii. Pentru că în momentul de faţă, în situaţia în care un întreg sistem de producţie funcţionează la parametri maximi, poţi să ai avarii cum am avut la CET Sud. Dacă o să reuşim să aducem la acele capacităţi suplimentare mobile de producţie, vom diminua foarte mult acest risc”, a explicat Nicușor Dan.

Acesta a precizat că speră „să ne ducem măcar la nivelul iernii trecute” (n.r. adică la situația lăsată de Firea în 2020!) şi că în câteva zile o să se ajungă, din CET Sud şi din CET Grozăveşti, „la o normalitate”, cel mai probabil „la începutul săptămânii viitoare, luni – marţi”.

După cum s-a înțeles, ambele CET-uri aveau probleme. A fost o scăpare…

Întrebat dacă există riscul intrării în colaps a sistemului de termoficare, Nicuşor Dan a spus că nu există acest risc, dar vor fi avarii zilnice.

Și tot așa am ajuns în 2023…Când, dacă e cald afară, e cald și în casă sau când e frig afară, e frig și în casă. Că așa-i în fizică!