International

Mister în Rusia. Autoritățile au dat jos bannerele cu litera Z

Mister în Rusia. Autoritățile au dat jos bannerele cu litera Z

În Rusia, oamenii s-au trezit peste noapte fără celebrele bannere cu litera Z, simbolul războiului dus în Ucraina.

Mister în Rusia. Autoritățile dau jos bannerele cu litera Z

Autoritățile locale din orașe de pe întreg teritoriul Rusiei au început în ultimele zile să dea jos bannere cu litera „Z”, devenit un simbol al susținerii față de războiul dus în Ucraina.

Serghei Mironov, liderul formațiunii ”O Rusie Dreaptă”, a afirmat că inspectorii primăriei din Moscova i-au ordonat să dea jos un banner pro-război, pe care îl avea la sediul din capitala rusă.

Acesta a scris pe canalul său personal de social media că explicația pe care a primit-o de la autorități este că numeroși cetățeni s-au plâns de banner, afirmând, totodată, că, acum, în Moscova nimic nu îți indică vreun război.

Mironov a afirmat pe canalul său de Telegram că inspectorii au justificat măsura prin faptul că „numeroși cetățeni” s-au plâns de banner. El a mai spus că, în prezent, „nimic nu îți mai amintește de război în Moscova”.

Fapte similare au fost raportate în Sank Petersburg, Novosibirsk și Kirov, potrivit presei.

Pictat inițial pe tancurile și vehiculele militare trimise de Moscova în Ucraina, la fel ca litera „V”, „Z”-ul a devenit cel mai puternic simbol al susținerii „operațiunii militare speciale” declanșate de Putin pe 24 februarie.

Litera, despre care se spune că ar purta inițiala numelul de familie al președintelui ucrainean, conținând instigarea de a-l ”distruge” pe acesta, a fost folosită în timpul a numeroase manifestații pro-război, ajungând să fie afișată inclusiv pe clădiri publice, în vitrinele magazinelor, tricouri sau ca decorațiune pe torturi, în toată Federația Rusă. Unele țări aliate Ucrainei au interzis afișarea acesteia în orice fel de spații, la competiții și alte manifestări publice.

Ministerul Apărării al Federației ruse a publicat pe canalele oficiale de Twitter și Instagram fotografii cu tancurile și blindatele cu care au invadat Ucraina și a explicat ce înseamnă literele „V” și „Z”, inscripționate pe echipamentul militar rusesc. Potrivit acestuia, litera „Z” ar însemna apelul „Pentru victorie” („Za pobedu”).

Ce cred oamenii

Ar putea fi un fel de rebranding. Războiul clar s-a împotmolit atât politic cât și militar”, a declarat pentru The Moscow Times, Abbas Galliamov, un analist politic și fost consilier al președintelui Vladimir Putin.

Măsura de înlăturare a bannerelor a venit înainte de sărbătoarea publică celebrată luni în Rusia. Luni, în Moscova nu era afișat niciun steag sau banner cu simbolul Z, toate fiind vopsite, în schimb, în culorile drapelului rusesc.

Andrei Kolesnikov, expert în politica rusă de la Centrul Carnegie pentru Pace Internațională, afirmă că este puțin probabil ca dispariția banerelor să marcheze vreo schimbare majoră în politica Moscovei, fiind posibil însă ca ea să reprezinte începerea unei noi faze a luptelor din Ucraina.

Poate că este corectat ceva în strategiile de PR datorită unui nou stadiu al războiului care se va concentra pe teritoriile eliberate”, a afirmat Kolesnikov, pentru The Moscow Times.

 

Foto: New York Times