Lifestyle

Misterele aviatice ale lumii. Întâmplări cu avioane dispărute despre care nu s-a aflat nimic niciodată

Misterele aviatice ale lumii. Întâmplări cu avioane dispărute despre care nu s-a aflat nimic niciodată
businessinsider.com

Industria aeronautică din întreaga lume, de-a lungul anilor, a fost martora mai multor accidente aviatice tragice, dintre care unele au uluit atât experții în domeniul aviației, cât și publicul.

Începând cu zborul Ameliei Earhart și până la misterul dispariției zborului malaezian MH370, autoritățile aviatice au avut parte de-a lungul anilor de multe provocări, în ciuda îmbunătățirii sistemelor de urmărire a zborurilor și a tehnologiilor specializate pentru urmărirea semnalelor cutiilor negre.

Câteva mistere aeriene nerezolvate care, ani de zile, nu au furnizat anchetatorilor nici un indiciu

Avionul pilotat de Amelia Earhart nu a fost găsit niciodată

Acesta a dispărut la 1 iunie 1937, când Erhart şi Fred Noonan au părăsit Miami, Florida, în încercarea de a face ocolul Pământului. În ianuarie 1939, Amelia Earhart a fost declarată, oficial, moartă.

Se crede că avionul cu două motoare Lockheed Electra al lui Earhart s-a prăbușit în Oceanul Pacific, undeva în apropierea insulei Howland, destinaţia la care urmau să ajungă cei doi.

Încercând să înțeleagă dispariția misterioasă a lui Earhart, Grupul Internațional de Recuperare a Aeronavelor Istorice (TIGHAR) a făcut cei mai importanţi pași în căutarea epavei.

Astfel, începând din 1989, Grupul a periat efectiv o insulă din Pacificul de Sud (Nikumaroro), despre care mulți experți consideră că ar putea fi locul unde e îngropat avionul lui Earhart și al lui Noonan. Unele dintre articolele găsite includ instrumente improvizate, resturi de încălțăminte și de aeronavă, despre care experții cred că sunt compatibile cu Earra’s Electra.

Însă, cea mai impresionantă evoluție a cazului a avut loc în anul 2014, când cercetătorii au identificat o parte a avionului dispărut lângă un atol din Oceanul Pacific de Sud-Vest, fiind prima dată când o bucată de epavă a fost recunoscută ca fiind un fragment din avionul lui Earhart.

Și potrivit Discovery, TIGHAR a făcut legătura datorită unei bucăţi de metal, montată pe avionul lui Earhart. În căutarea lui Earhart, guvernul a cheltuit peste 4 milioane de dolari.

Flying Tiger Line Flight 739

Flying Tiger Line Flight 739 a fost un Lockheed L-1049 Super Constellation propliner, închiriat de armata americană, care a dispărut pe 16 martie 1962, peste Oceanul Pacific de Vest.

La momentul respectiv, la bordul aeronavei se aflau 11 membri ai echipajului și transporta 93 de soldați americani și 3 sud-vietnamezi de la Travis Air Force Base, California, la Saigon, Vietnam.

Căutările au durat opt zile, dar nu a s-a găsit nici un indiciu concret privind locul unde se află avionul sau oamenii de la bord, motiv pentru care operațiunile de căutare au încetat.

Pentru a localiza avionul, 48 de aeronave și 8 nave au străbătut peste 200.000 de mile pătrate de ocean.

Dispariția zborului MH370 , cea mai costisitoare căutare din istoria aviației

În data de 8 martie 2014, avionul Malaezia MH370, care zbura de la Kuala Lumpur la Beijing, a dispărut, având 239 de persoane la bord, majoritatea chinezi. La doar câteva ore după ce avionul a pierdut contactul cu controlorii de trafic, a fost lansată o operațiune de căutare pentru găsirea avionului.

La data respectivă nu se ştia că incidentul va deveni unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei aviației. Avionul a dispărut de pe radare în timp ce zbura deasupra sudului Oceanului Indian.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că avionul s-ar fi prăbușit într-o zonă îndepărtată din sudul Oceanului Indian.

În ciuda eforturilor de peste doi ani, până în prezent nu a fost găsită nicio urmă concretă a avionului sau a persoanelor aflate la bord.

Dispariția zborului MH370 a devenit cea mai costisitoare căutare din istoria aviației, autoritățile cheltuind aproximativ 150 de milioane de dolari.

Operaţiunile de căutare au fost realizate de Malaezia, China și Australia, dar acestea au fost anulate la începutul anului 2020 și reluate în luna Mai a aceluiași an. În continuare, misterul dispariţiei zborului MH370 persistă, iar în timp au apărut mai multe teorii ale conspirației ce includ un incendiu în cabina de pilotaj, un pilot necinstit și, de asemenea, deturnarea.

Incidentul din Triunghiul Bermudelor, anul 1945

Cel mai șocant incident din toate a fost în anul 1945, când cinci zboruri de antrenament, care au decolat de pe baza navală din Florida, au dispărut în timp ce zburau peste Triunghiul Bermudelor din Oceanul Pacific.

În ciuda eforturilor de căutare, avioanele și cei aflați la bord nu au fost găsiți niciodată. Inclusiv hidroavionul Martin Mariner, trimis pentru căutări, a dispărut, citează dir.org.ro.